Свободата днес и тук 28 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Декларация относно популистката акция на т.нар. Партия на свободата – PVV

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Даниела Горчева, издател и главен редактор на списание Диалог, Холандия, Фондация Свети Архангел Михаил, Vereniging Nederland – Bulgarije (Сдружение за българо-холандско приятелство)

 Декларация

По повод прекомерните реакции в България относно популистката акция на т.нар. Партия на свободатаPVV (чиято единствена цел е да ограничи свободата и правата на другите), ръководена от холандския политик Херт Вилдерс,

десетки българи в Холандия и няколко български сдружения и организации, сред които: Даниела Горчева, издател и главен редактор на списание Диалог, Холандия, Фондация Свети Архангел Михаил (обединяваща Българска православна църква и културен център в Хага, Холандия), Vereniging NederlandBulgarije (Сдружение за българо-холандско приятелство) и други смятат че

 1. Безспорно създаването на сайт за анонимни оплаквания конкретно срещу цели групи хора ( в случая средно и източноевропейци), както и цялата досегашна антимюсюлманска реторика на демагога Вилдерс е акт, с който се цели подбуждане на негативни настроения срещу конкретни малцинства и е де факто дискриминационен акт. Свободата на словото има своите ограничения и призиви за насъскване срещу цели групи хора са недопустими в ЕС.

Това предизвиква нашата  загриженост, защото историята на човечеството показва, че никога не се започва направо с концлагери и газови камери. Винаги се започва първо с приказки, с думи, статии и речи по площадите (в днешно време – по интернет форумите ).
В този смисъл, създаването на подобен сайт е недопустимо и т.нар. Партия на свободата дължи извинение на гражданите на Холандия и ЕС, както и на мюсюлманските общности в света.

 2.  Въпреки скандалните популистки акции на Херт Вилдерс – кресливото enfant terrible на холандската политика, държим да заявим, че в Холандия дискриминация няма и че ако някой се чувства дискриминиран, за това има десетки горещи линии и правителствени и неправителствени организации, готови да предприемат необходимото. В това число и българите в Холандия не са дискриминирани, приети са радушно в холандското общество и ценени според личните си качества и възможности. В Холандия има поне 10 хиляди българи, които живеят, работят и печелят добре, общуват пълноценно с колегите си – холандци и от други страни. Българите в Холандия имат свое издавано на български език списание в Холандия (Диалог), имат свои български училища в Лайден и Айндховен, своя българска православна църква в Хага и свое Българо-холандско дружество на приятелство.
Всички те съществуват от години и не само са приети, но и срещат подкрепата и съдействието на холандските власти, когато това се налага.

 3. Във връзка с планираните пред парламента в Хага протести, подписаните по-долу български организации и сдружения категорично се разграничават от тази акция, тъй като парламентът на Нидерландия няма нищо общо с демагогската акция на Вилдерс –напротив, тя беше остро разкритикувана от холандските политици и народни представители. Ако изобщо такава демонстрация би имала смисъл, то мястото й е пред офиса на Партията на свободата, но ние смятаме че това, което Вилдерс цели е внимание и подобни акции само наливат вода в неговата воденица.

 4. Организацията, която планира тези протести не представлява българскаТА общност, въпреки гръмкото си име „България”. Всъщност, няма организация, която да представлява всички българи в Холандия. Времената на една -единствена казионна организация като „Комитетът за българите в чужбина” на Павел Матев, отдавна минаха.

 5. Нашата реакция ще бъде насочена в създаването на положителен образ на емигрантите, които живеят и работят почтено в Холандия и в разобличаване на демагогията, включително и със средствата на иронията. Тези дни ще публикуваме страничка в интернет с липсващата част от „Книгата за похвали и оплаквания” на Партията на свободата – тоест сайт: „Похвали своя колега, съсед и познат мюсюлманин или източноевропеец”.
Истинският отговор на ксенофобията, смятаме ние, е не гневът, а разумът. Убедени сме, че позитивните реакции ще бъдат  много повече от анонимните оплаквания на холандци, които кой знае как и защо не изпитват неудобство от нарушаващи обществения ред „холандци”, а само от нарушаващи този ред мюсюлмани,  поляци, българи, румънци и т.н.  Както и „българи”, които кой знае как и защо не изпитват гняв от престъпленията, извършени от българи (като например, т.нар. „кредитни милионери”, които обраха спестяванията на стотици хиляди български граждани и ги обрекоха на мизерия), а само и единствено от престъпленията, извършени от малцинствата и чужденците.

 5. И накрая, но не последно по важност – като защитници на демокрацията и хуманизма, смятаме че свръхреакциите в българските медии относно един холандски популист щяха да са по-разбираеми и оправдани, ако със същата страст и със същото чувство на непоносимост се реагираше и спрямо акциите на българските херт-вилдеровци, които нападат джамии (като партия Атака в София) и храмове (като ВМРО в Бургас), както и спрямо дискриминацията в България относно цели малцинства и спрямо чужденците имигранти. Недопустимо е да се мери с двоен аршин или казано с българската поговорка да се мисли, че „на чужд гръб и сто тояги са малко”.

     Ние заставаме зад позицията: „Правата на другия – гаранция за моите собствени права.”

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional