Свободата днес и тук 25 Февруари 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Оръжия и сунитски бойци проникват в Сирия от Ирак

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Халид ал Тайе от Ройтерс


Мосул, Ирак, 15 февруари 


    В Сирия нелегално се вкарват оръжия и сунитски бунтовници от Ирак, казват иракски представители и оръжейни търговци, което допринася за насилието в тази страна, която преди изпращаше оръжия и бойци в обратната посока.
    Въстанието срещу сирийския президент Башар ал Асад събуди симпатии у сунитските племена, живеещи в иракските погранични провинции Анбар и Ниневия, където силните родови връзки през
слабо охраняваната граница отдавна благоприятстват контрабандата и трафика.   
    В Ирак, залят с оръжия след интервенцията през 2003 г., която свали Саддам Хюсеин от власт, все още се шири насилие, в което са замесени поддръжници на Ал Каида, сунитски ислямисти, свързани с партията на Саддам Баас, бойци, подкрепяни от Иран, шиитски милиции и престъпни банди.
    Сега според иракски служители от сферата на сигурността има признаци, че сунитски бунтовници започват да преминават от другата страна на границата, за да се присъединят към противниците на Асад, а контрабандистите на оръжие печелят, тъй като цените на оръжията, които се внасят прикрити като търговски товари, се повишиха двойно.
    Трудно е да се прецени какви са мащабите на притока на иракски бунтовници и незаконни оръжия в Сирия, но тази граница някога беше гореща точка, като тогава "износът" на бунтовници беше в обратната посока и чуждестранни бойци се събираха, за да извършват нападения срещу американците и иракски цели след инвазията.
    "Смятаме, че свързани с Ал Каида бойци и някои сунитски въоръжени групировки изпращат бойци в Сирия, за да участват в сраженията като вид морална подкрепа", заяви високопоставен представител от силите за сигурност в Багадад, който помоли да не разкриваме името му, тъй като не е упълномощен да говори пред медиите.
    "На граничните пунктове в /северноиракския район/ Мосул и Анбар работят корумпирани служители, затова можем да очакваме хората да се възползват от това, за да вкарват контрабандно оръжия и бойци, но не смятаме, че това се случва в големи мащаби", каза той.
    Сирийската криза кара ръководеното от шиити иракско правителство да балансира по доста деликатен начин, имайки предвид все по-големия религиозен оттенък, който придобива въстанието в съседната страна и засилващия се натиск върху Асад от страна на Арабската лига и западните сили.
    Багдад има силни политически и търговски връзки с шиитската сила Иран - съюзник на Асад, който принадлежи към алауитското малцинство, изглеждащо нищожно на фона на 70-те процента сунитско мнозинство. 
    Шиитските лидери в Ирак внимават за ефекта, който може да има сирийският конфликт върху баланса между сунити, шиити и кюрди в тяхната страна. Най-лошият сценарий за тях би бил Асад
да бъде заменен от твърдолинейно салафистко сунитско управление.
    В публикувано в неделя видеообръщение Айман аз Зауахири, лидерът на Ал Каида, която е последовател на салафисткото течение в исляма, призова мюсюлманите в Турция, Ирак, Ливан и
Йордания да се присъединят към сирийските бунтовници.
    Въпреки че е отслабена от загубата на основни лидери, Ал Каида в Ирак все още е мощна сила. Местни представители казват, че в старите укрепления, оставени от американските войници, се
появяват бунтовници.
    Тяхното изтегляне е намалило и възможностите за разузнаване.

"Търговците на оръжие в последно време станаха по-активни, особено когато сраженията в Сирия между режима и опозицията се ожесточиха", каза Хамид ал Хайес, ръководител на Съвета на Анбар
- племенен орган, чиито подкрепяни от правителството милиции някога помогнаха да се наклонят везните в борбата срещу бойците на Ал Каида в Ирак.
    ТРУДНА ЗА ОХРАНА ГРАНИЦА
    Правителството на Асад твърди, че се бори срещу "терористи", които са убили повече от 2000 представители на силите за сигурност. Свободната сирийска армия, слаборганизирано формирование, съставено от дезертьори от армията и местни милиции, пое лидерството във въоръжената борба срещу Асад.
    Сирия вече поиска от Ливан да ограничи контрабандата на оръжие през неговата граница и обвини северната си съседка Турция, че прави твърде малко срещу притока на оръжие през нейната граница.
    Арабската лига откри пътя за правителствата да въоръжават борещите се срещу Асад бунтовници, когато в неделя прие резолюция в Кайро, призоваваща арабите да "окажат всякакъв вид политическа и материална подкрепа" на опозицията.
    Генерал-лейтенант Ахмед ал Хафаджи, високопоставен представител на иракското вътрешно министерство, тази седмица заяви за телевизионния канал "Ал Хура", че патрулите по границата са били засилени, за да се предотврати влизането на бойци в Сирия откъм Ирак.
    Но границата със Сирия отдавна е труден за контролиране маршрут на контрабандата. По-рано тази година жителите на град Каим казаха, че са помагали за изпращането на доставчици на храна и други продоволствия през границата в Албу Камал /град в Източна Сирия, разположен на река Ефрат, близо до границата с Ирак/, след като основният граничен пункт тук бил затворен.
    "Тук има много операции за контрабанда на оръжие, но не в големи количества. Имаме много патрули за охрана на границата.
Но все пак има много райони, които са доста труднодостъпни", каза източник от силите за сигурност в Мосул.

    Иракските полицаи, охраняващи 1114-километровата граница казват, че са изложени на сблъсъци с все по-активни контрабандисти и въоръжени лица в пустинята около Ефрат.
    Един търговец на оръжие в Мосул, който се представи като Абу Мохамед заяви за Ройтерс, че цените са се повишили двойно през последния месец, тъй като сирийските контрабандисти са поискали
повече оръжия, предимно автомати "Калашников".
    "Няма голямо търсене на пистолети, защото ги смятат за лично оръжие", каза той. "Но това не означава, че дори и цените на пистолетите не са се повишили".
    Но един известен племенен шейх от сунитската крепост Анбар каза, че местното търсене на оръжия също се увеличавало, защото сунитските племена се опитвали да възвърнат военното си превъзходство, което загубиха по време на престоя на американските войници в Ирак.
    "В Анбар се търсят оръжия, но не за контрабанда. За вътрешна употреба са", каза той. "Хората в Анбар искат да си върнат оръжията, след като американците им ги взеха". /БТА/
    /Владимир Сахатчиев/
 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional