Свободата днес и тук 24 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Какво могат да научат руските протестиращи от движението "Окупирай Уолстрийт"

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Катя Солдък, "Форбс", 7 март 2012 г.


    Руските протести срещу Путин бяха излъчвани по уебканала "Глобална революция" на движението "Окупирай Уолстрийт".  Изглежда, че Русия, която миналата есен не се присъедини към глобалното движение "Окупирай Уолстрийт"(ОУС), най-накрая е обхваната от вълна на пробуждане. Но макар двете движения да имат общи черти, са доста далеч едно от друго. Има надежда, че ако руснаците избегнат някои от нещата, които направиха демонстрантите от ОУС, може да превърнат протестите си срещу Путин в по-различно движение.
    И антипутиновите протести, и ОУС са въстания, започнали спонтанно от низините и водени от народен гняв. Нито едно от тези движения няма силен лидер, способен да ги изведе на различно ниво. И двете се опитват да се преборят със съществуваща, подкрепяна от мнозинствата система, азполагаща с ресурси като медийно влияние и власт. И двете се стремят да останат мирни и въпреки това имат срещу себе си въоръжени до зъби сили за борба с безредиците. И двете движения използват активно социални медии, действат в рамките на онлайн мрежи, разпространяват новини и си разменят видео и снимков материал като доказателства за нарушенията на гражданските права и незаконните действия, извършвани от техните противници.
    Основните различия, които ги делят, обаче са по-фундаментални. Протестното движение срещу Путин за разлика от "Окупирай Уолстрийт" има точна цел: то иска честни избори. То не говори за противопоставяне на сатанинските корпорации, а издига глас за свободата на избор и за демократични избори. Вместо да води битка в името на абстрактна идея, усилията му са насочени срещу една конкретна личност и срещу безумния режим, създаден от нея.
    Протестното движение срещу Путин, без да има единно ръководство, разполага с няколко силни (и невероятни) политически лидери като Михаил Прохоров и Алексей Навални. Активисти като тях имат шанса да се превърнат в още по-влиятелни лидери, оглавяващи силна и смислена демократична опозиция.
    Какви поуки могат да извлекат руските демонстранти от широко отразяваното и прочуло се движение "Окупирай Уолстрийт", което започна устремно и мощно, но така и не стигна доникъде? Има няколко неща, които те би било добре да избегнат: да не допуснат да ги разсее медийното внимание и след това да изгубят посоката, да не се съпротивляват срещу появата на лидер, който да организира движението им, да не се противопоставят на изработването на обединителен дневен ред и на поставянето на цели, отблъсквайки спонтанната подкрепа и потенциално полезни съюзници.
    Условията в Русия са по-сурови. Висенето в парка "Зукоти" не може да се сравнява с митингите в мразовитата и снежна зима в Москва, където температурите могат да паднат до 20 градуса под
нулата.
    А с руската полиция шега не бива. Тя използва сила срещу демонстрантите, държи ги затворени без храна, вода и топлина и не се колебае да прибягва до водни оръдия и сълзотворен газ.
    След като руснаците толкова силно желаят да организират протести срещу Путин, те се чувстват достатъчно силни да продължат започнатото. Но това няма да е забавление и ако не позволят говоренето да замени действията, както стана с движението "Окупирай Уолстрийт", може да се окаже, че е поставено силно начало на нещо ново, което да доведе до толкова необходимата промяна. /БТА/ ЦР                      


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional