Свободата днес и тук 25 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Нестабилността в Сирия се прехвърля в съседите й

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
в. "Ню Йорк таймс", 7 март 2012, Джош Уд


    Кървавият конфликт в Сирия навлиза вече във втората си година и създава икономически стрес и несигурност за съседите на страната.
    В Ливан и Йордания, които приеха хиляди сирийски бежанци и където размерът на последиците от кризата остава неясен, тревогата за бъдещето нанесе голям удар върху доверието в бизнеса.
    "Що се отнася до съчетанието между икономически и политически последици, определено Ливан е най-силно засегнатата страна",  каза Насиб Гобрил, директор на икономическите проучвания и анализи в базираната в Ливан банка "Библос". "Определено има ефект върху настроенията на инвеститорите. В
Ливан не се обявяват нови, големи проекти".
    Има също опасения, че кризата може да разпали въоръжен конфликт в Ливан, който има дълбоки връзки със Сирия. Въпреки призивите за сдържаност, отправяни от много политици, в страната често стават демонстрации за и против сирийския президент Башар ал Асад.
    Тези опасения, съчетани с падането на ливанското правителство през януари 2011 г., с последвалия петмесечен вакуум във властта и продължаващата вътрешна нестабилност и напрежение, допринесоха за влошаване на икономиката през последната година.
    След умерен растеж на брутния вътрешен продукт  от 8 процента от 2007 до 2010 г., цифрата спадна до 1,5 на сто миналата година. Прогнозите за тази година не са по-добри.
    Най-видимата икономически последица от сирийската криза в Ливан е липсата на туристи.
    Бейрут бе определен за най-желаната дестинация в света през 2009 г. от "Ню Йорк таймс" и туристическите посещения белязаха рекорд, като през 2010 г. бяха дори още повече. През 2011 г.
обаче броят на туристите спадна с над 24 процента, по предварителни изчисления на Световната организация по туризъм към ООН.
    Подобен спад е значителна загуба за сектора, който, според министъра на туризма и анализатори, създава непряко над 20 процента от брутния вътрешен продукт на страната.
    Йордания, която вече изпитва затруднения заради растящата безработица и големия национален дефицит, се бори също със спад в туризма, откакто започнаха вълненията в арабския свят миналата
година. Страната е свидетел и на вътрешни протести, предимно с искане за политически и икономически промени.
    Други държави също усещат ефекта от сирийския конфликт, още повече, че Сирия заема стратегическо търговско местоположение в региона.
    "Турция  е засегната, не само защото износът към Сирия нарасна през последните години, но защото през нея минава маршрутът за турския износ към Саудитска Арабия", каза Джихад Язиди, сирийски икономист и редактор на "Сирия рипорт". "За Ливан Сирия също е търговски път към Залива, който е
най-големият пазар в региона".
    За Ливан, който граничи с Израел, Сирия и Средиземно море, има само един сухопътен маршрут за внос и износ на стоки. Ако положението в Сирия се влоши още повече и маршрутите през  страната или в граничните райони станат неизползваеми или твърде скъпи, търговията на Ливан ще бъде по-дълбоко засегната.
    Търговските връзки между Сирия и нейните съседки затрудниха Арабската лига да изгради единен фронт за санкции срещу Сирия и това подкопа дипломатическите усилия. Макар повечето членове на
Арабската лига да дадоха одобрението си за редица неясни санкции срещу Сирия в края на ноември, някои от съседките на Сирия се възпротивиха на мярката.
    Йордания, която никога не е била смятана за приятел на режима в Дамаск, бе една от първите, които надигнаха глас срещу Асад след началото на въстанията. Но макар Йордания, която бе изградила силни търговски отношения със Сирия през годините, да подкрепи първоначално санкциите, след това тя се разграничи от решението си.
    Ибрахим Сейф, икономист и учен в Центъра Карнеги за Близкия изток, каза: "За Йордания, бизнес интересите определено са на първо място, като се има предвид трудната икономическа ситуация"
там. Търговията между Сирия и Йордания надхвърли 600 млн. долара през 2011 г., според статистическото ведомство на Йордания.
    Ирак, който получава близо една трета от целия сирийски износ и е главната експортна дестинация за сирийските продукти, се въздържа от гласуване, мотивирайки се с бизнес връзките. Двустранната търговия между двете страни бе оценена на 5,9 млрд. долара през 2010 г. според Международния валутен фонд. Ливан, за изненада, също се въздържа от гласуване в съответствие с официалната си позиция да се дистанцира от конфликта.

"Ако трябва да бъдем честни, не е ясно кой какви санкции прилага", каза Гобрил. "Арабската лига не може да наложи на страните да прилагат санкции. Това трябва да е самостоятелно, суверенно решение на всяко едно правителство". /БТА/
/Теодора Тодорова/

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional