Свободата днес и тук 25 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Севернокорейските бегълци в Китай са болезнен въпрос за Сеул

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Сам Ким от Асошиейтед прес

Повече от две седмици активисти, а от време на време и известни личности, се събират почти всеки ден пред китайското посолство и понякога влизат в стълкновения с полицията или късат портрети на китайския президент,  протестирайки заради група задържани от Китай севернокорейци.

Пекин не е разкрил самоличността им: нито възрастта, нито имената им, нито официлано е дал разяснения за това защо са напуснали родината си. Не е ясно и какъв точно е техният брой, както и дали някои от тях вече не са изпратени обратно в Северна Корея, където според правозащитни организации ги очаква тежка участ.

Откакто южнокорейски депутат заяви миналия месец, че Китай има намерение да върне десетки севернокорейци в родината им вместо да им позволи да избягат на юг, спорният въпрос внесе раздразнение в отношенията между Пекин и Сеул, които имат силни икономически връзки и си сътрудничат в регионални дипломатически инициативи, но често пъти се противопоставят един на друг относно подхода към Северна Корея.

Външното министерство на Пекин предупреди активистите “да не упражняват натиск по въпроса.”

Китай се бои от приток на хора от бедния му съсед и съюзник, казват анализатори. Според Пекин влизащите нелегално в Китай севернокорейци са икономически мигранти, а не бежанци или търсещи политическо убежище хора. Но южнокорейска депутатка от консерваторите, която инициира протеста - Пак Сун-йон, казва, че Китай трябва да признае, че те бягат от политически репресии.

“Севернокорейските бежанци не са избягали от страната си, за да живеят в Китай. Те са избягали, за да могат да живеят в Южна Корея. Китай трябва да уважи това”, каза тя, шепнешком в дадено миналата седмица интервю за Асошиейтед прес, точно преди да припадне по време на митинг миналата седмица вследствие на 10-дневна гладна стачка. В петък тя остана в болницата.

Китай отказа да разкрие подробности около севернокорейците.  В петък от кабинета на Пак съобщиха, че за 38 души съществува опасност да бъдат върнати обратно, а с други 10 това вече се е случило. Пак каза, че информацията й се основава отчасти на разкази на други бегълци, които казват, че сред задържаните има и техни роднини.

Миналия месец от Върховния комисариат за бежанците на ООН заявиха, че внимателно следят случая с “група от 25 севернокорейци, които са били арестувани в Китай през февруари.” Оттам обаче не казаха как са узнали броя им. Според други правозащитници той е между 30 и 40 души.

Позовавайки се на роднини, южнокорейските медии съобщиха, че Китай вече е върнал някои обратно в родината им. Но от външното министерство в Сеул заявиха, че не се получавали потвърждение за такова нещо.

Активистите протестират срещу споразумение на Китай с Пхенян, което изисква от Пекин да връща обратно в родината им севернокорейци, които са влезли в страната нелегално.

През последните две десетилетия Китай е върнал насила десетки хиляди севернокорейци и повечето от тях са били жестоко наказани, заяви наскоро Робърта Коен, специалист по човешки права към аналитичния център институт “Брукингс”, пред Изпълнителната комисия за Китай към американския Конгрес. Тя цитира самопризнания и доклади, събрани от Комитета за човешки права в Северна Корея - вашингтонска правозащитна организация, чиито председател е тя.

Митингите пред посолството се засилиха, когато актьорът Чха Ин-пьо и други знаменистости започнаха да се появяват на протестите. Чха изигра главната роля във филма “Пресичане” от 2008 г., в който се разказва за севернокорейци, които рискуват живота си, за да избягат в Китай.

Китай е най-големият търговски партньор на Южна Корея и двете страни участват в международните преговори, които целят да убедят КНДР да се откаже от ядрената си програма. Но Пекин също така е и най-големият политически съюзник и икономически поддръжник на Северна Корея.

Много севернокорейци в Китай бягат от политическите репресии и искат да живеят в Южна Корея, казват активисти, както и представители на министерството на националното обединение в Сеул. Но мнозина пресичат границата също в търсене на работа и после носят у дома пари, храна, лекарства и стоки, които могат да се търгуват.

Северна Корея определя бегълците като “човешка измет” или като граждани, които са били отвлечени или склонени да избягат.  Поддържаната от правителството официална интернет страница на КНДР нарече кампанията за спиране на връщането на бегълци “сериозна провокация”, която петни репутацията на Пхенян.

Сеул от години води задкулисна дипломация с Пекин относно севернокорейските мигранти, но правителствената позиция се втвърди в разгара на протестите.

Южнокорейският президент И Мюн-бак и други високопоставени представители публично оказаха натиск върху Китай през последните седмици. Външният министър на страната Ким Сон-хуан повдигна въпроса на провела се наскоро среща с китайския му колега Ян Цзечъ, но не успя да спечели обещание за спиране на връщането на бежанци.

Сега Ким се очаква да търси помощ от генералния секретар на ООН Бан Ки-мун и американския държавен секретар Хилари Клинтън при визитата му в САЩ тази седмица.

Според южнокорейското министерство на националното обединение от края на Корейската война 1950-1953 г. досега в Южна Корея са пристигнали повече от 21 000 севернокорейци.  Повечето от тях са пресекли границата между Китай и КНДР.

Според доклада на Държавния департамент по човешките права за 2010 г. живеещите в Китай севернокорейци са между десетки и стотици хиляди. Правозащитниците често оценяват техния брой на над 100 000 души.

Севернокорейците в Китай се изправят пред “постоянен страх от насилствено връщане от властите” и са уязвими за трафиканти на хора, се казва в доклада на Държавния департамент, публикуван миналата година.

Китай се бои, че ако смекчи позицията си, това може да насърчи още повече хора да избягат от КНДР и да заплаши сигурността на китайската граница, казва Ким Сон-джу, преподавател по политически науки в сеулския университет “Сонкюнкхан”.

Търканията между Сеул и Пекин идват в момент, когато се полагат дипломатически усилия за преодоляване на застоя в преговорите по ядрената програма на Северна Корея. Китай е домакин на замразените в момента шестстранни преговори за разоръжаване и действа като посредник, откакто КНДР се оттегли от преговорите през април 2009 г. Обявеното миналата седмица споразумение между Северна Корея и САЩ за “храни срещу ядрени отстъпки” породи надежди, че шестстранните преговори може да бъдат подновени.

Представител на външното министерство в Сеул, който не разкри самоличността си, тъй като такава е политиката на ведомството, омаловажи възможността разногласията относно севернокорейците да се отразят на опитите за разоръжаване, но каза, че китайските дипломати може да се ядосат заради засиления натиск от страна на Сеул.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional