Свободата днес и тук 25 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Сърбия напредна към ЕС благодарение и на Италия

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Алвизе Армелини, "Осерваторио Балкани е Кауказо", 12 март, 2012 г.


        Статутът на кандидат за член на ЕС, който Сърбия неотдавна получи, е признание, което тази страна спечели с големи усилия. Дипломацията, преди всичко италианската, обаче работи много старателно, за да подкрепи кандидатурата на Белград за пълноправно членство.
         В Сърбия наближават парламентарните избори. И както се случи преди четири години, и днес ЕС се стреми да разчисти пътя пред предпочитания си сръбски събеседник, президента Борис Тадич. И както преди четири години, зад тази стратегия се усеща и намесата на италианската дипломация.
        "За нас е от фундаментално значение да отдадем признание на един смел политик, какъвто е Борис Тадич", заяви италиански дипломат в Брюксел, няколко дни преди срещата на върха на ЕС, на
която Сърбия получи официално статута на кандидат и няколко месеца преди парламентарните избори, които ще се състоят тази пролет и на които има голяма опасност Демократическата партия на сръбския президент Тадич да се изложи срещу Сръбската прогресивна партия на бившия радикал Томислав Николич.
        Първият ефект на европейската помощ вече се усеща. Докато в допитванията до общественото мнение през февруари партията на Тадич се ползваше с под 26-процентно доверие срещу 33 процента за партията на Николич, допитване от 5 март,
публикувано от Танюг, показа, че разликата между двете партии се е стопила до три пункта - 26,4 процента за Тадич срещу 29,3 за Николич.
    През четиригодишния си мандат Тадич осигури залавянето на последните трима престъпници, издирвани от Международния наказателен съд в Хага за бивша Югославия - Радован Караджич, Горан Хаджич и Ратко Младич. С изключение на някои отклонения Тадич успя да задържи сръбската реакция на загубата на Косово в пределите на дипломацията. Миналата година Тадич се съгласи на
диалог под егидата на ЕС, който като цяло сложи край на търговското и дипломатическото ембарго, с което Белград наказа отцепването на Прищина.
        Италианците, но не само те, бяха убедени, че заради това усърдие Тадич заслужава нещо в замяна.
        "Трябва да отдадем заслуженото на неотдавнашните удвоени сръбски усилия и на изпълнението на ангажиментите, поети от Сърбия. Трябва да дадем на Сърбия статут на кандидатка за членство", написа преди няколко седмици самият италиански външен министър Джулио Терци ди Сант'Агата заедно с френския и австрийския си колега Ален Жупе и Михаел Шпинделегер в съвместно писмо, което тримата министри адресираха до дипломат номер едно на ЕС Катрин Аштън.
        И Тадич не спести комплиментите по адрес на Италия.

  "Благодарни сме на Италия и на правителството на Марио Монти за подкрепата им за нашето членство в ЕС", заяви сръбският президент.  "Италианската подкрепа беше от ключово важно значение за нас", призна той.
        Но има опасност този път предложенията на Италия и на ЕС да не изкушат сърбите, както стана през 2008 г. Тогава, няколко дни преди изборите, спечелени от Тадич, победил предизвикателния Николич, електоратът беше спечелен от европейските обещания за премахване на шенгенските визи и от новината за завръщането на завода на Фиат в Крагуевац. Пътят за реализирането на тези обещания беше проправен с подписването на търговските споразумения между Белград и Брюксел. Но след това
италианските инвестиции в Сърбия започнаха да прииждат трудно, докато надеждите за икономически растеж в Сърбия отстъпиха място на кризата и на разочарованието от европейския мираж.
         Освен това друг дипломат в Брюксел, очевидно от една от петте страни от ЕС, които подобно на Белград отказват да признаят независимостта на Косово, припомня друга неудобна истина.
        "Сега се установява практиката, според която всяка стъпка на Сърбия към Европа трябва да бъде придружена от подобна, паралелна стъпка на Косово", казва той, припомняйки как през миналия декември беше подет диалог между ЕС и Косово за либерализиране на визовия режим, докато през февруари Европейската комисия пое ангажимента да подготви проучване за възможността за сключване на споразумение за асоцииране между Брюксел и Прищина, въпреки юридическите проблеми, свързани със статута на Косово.
        Така че сега за сърбите се оказва, че не само пътят към благоденствието им в ЕС е дълъг, но и че те трябва да се примирят да изминат този път заедно с техните косовски съседи.
/БТА/Габриела Големанска/

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional