Свободата днес и тук 14 Август 2020  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Оставките в кабинета и техните геополитически проекции

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Едвин Сугарев

Първата сериозна правителствена криза по време на управленския мандат на ГЕРБ е вече факт: вчера изневиделица паднаха главите на двама министри: на министъра на здравеопазването Стефан Константинов и на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Първата оставка беше предизвестена – най-малкото от предупреждението на Бойко Борисов, че Константинов “ще си отиде, ако не влезе в час”, както и от пренебрежителното отношение на неговите депутати към нарочения заради цените на лекарствата министър. Освен всичко стана ясно, че неговата оставка е била депозирана още в началото на седмицата.

Министерството на здравеопазването се оказа проветриво място – Стефан Константинов е третият поред министър, който си тръгва от този пост. Беше хвърлен на лъвовете поради периодичната необходимост от зрелища – но вероятно поради публичната атака на хвалещите Бойко Борисов медии срещу Огнян Донев – основен производител и търговец на лекарства в България, който се оказа съсобственик на медийна групировка, конкурентна спрямо тази на Делян Пеевски – и не толкова усърдно хвалеща българския премиер.

Освен всичко друго жертването на министър в този болезнен за всички българи сектор може да се тълкува и като “изпускане на парата” на масовото недоволство – с идеята да се спре или поне забави електоралния срив на ГЕРБ.

Не така стоят нещата с другия министър – Трайчо Трайков. Че и той е недолюбван от премиера – това е отдавна известно. Причините за това недолюбване обаче са твърде специфични – а проблемите, които се крият зад тях, са от огромна величина и имат една пресечна точка: руските енергийни интереси в България. Можем много ясно да ги идентифицираме с определени компании: “Лукойл България” и ЗАО “Атомстройекспорт”. И можем да видим тяхната проекция в един проект, който би бил фатален и за националната сигурност, и за геополитическото бъдеще на България – АЕЦ “Белене”.

Трайчо Трайков получи жълт картон от Бойко Борисов след един оглушителен скандал през април миналата година, свързан с подписването на обвързваща клауза за изграждането на АЕЦ "Белене" между бившия шеф на Националната електрическа компания (НЕК) Красимир Първанов и руската компания "Атомстройекспорт". Тогава неговата теза бе свързана с презумпцията, че подписаният анекс не отговаря на интересите на България, а неговият подчинен е положил подписа си без неговото знание и разрешение.

Бойко Борисов незабавно го опроверга публично, като заяви, че бил оторизирал вицепремиерът Симеон Дянков да даде зелена светлина за този срамен документ, чието подписване наистина граничи с национално предателство. Последният промрънка нещо като потвърждение – а Трайчо Трайков бе предупреден, че при втори подобен прецедент ще се прости с поста си.

В хода на целия този скандал обаче стана ясно и нещо друго – че консултант по проекта за строеж на АЕЦ “Белене” е не друг, а Валинтен Златев, президент на “Лукойл – България” и близък приятел на Бойко Борисов. Той – както се оказа – съветвал по сделката руската страна – срещу интересите на българската.

Тъкмо с него е свързана и втората кризисна за Трайчо Трайков ситуация – през март 2011 г., само месец преди скандала с АЕЦ “Белене”. Тогава той заяви, че цената на горивата, произвеждани от “Лукойл”, е висока и трябва да се компенсира с внос. Думите му вбесиха Златев, който определи като "несъстоятелно" и "произволно" това твърдение – и публично се усъмни в неговите професионални компетенции. Тогава Бойко Борисов коментира изявлението на своя подчинен с думите: “Оставете го икономическия министър, тази седмица той направи няколко много необосновани твърдения, аз съм му казал какво имам предвид”.

Оттогава насам Трайков по-скоро бе търпян, отколкото обичан. А отношенията между Бойко Борисов  и боса на “Лукойл” преминаха през цирка с отнемането на лиценза на рафинерията заради арогантния отказ да изпълни искането на митниците за поставяне на устройства за контрол в своите складове. Това беше един акт, който трябваше да послужи като публична индулгенция за премиера – и като доказателство, че в името на националните интереси е готов да загърби всякакви приятелства. Естествено – “Нефтохим” продължи да си произвежда, лицензът беше върнат, а днес държавата попълва своя резерв с прескъпи горива от същата руска компания.

Топката с АЕЦ “Белене” беше бавена толкова, колкото беше възможно. На 30-и март обаче изтича срокът, в който България трябва да обяви решението си по проекта. И точно сега – преди изтичането на този срок, подава оставка министърът, за който се знае, че е противник на този проект – и че има съвсем различни визии за развитието на българската енерегетика. Това на някой нещо да му говори?

Пиша тези редове непосредствено преди появата на Бойко Борисов по БНТ – където той щял да обяви причините за тези оставки, приети светкавично на свикано от него заседание – веднага след завръщането му от Катар. Мога да предположа, че като основна причина за оставката на Трайков ще бъде посочен гафът с икономическия форум при посещението там – на който не дойде нито един катарски бизнесмен. Или примерно скандалната ситуация с мини “Горубсо” – или нещо подобно. Но няма да бъде посочена истинската причина: че позицията на министър Трайков по отношение на АЕЦ “Белене” е различна от неговата.

Като вземем предвид и силното рамо, което чрез раздухания лобистки скандал ГЕРБ даде на Първанов в битката му срещу Сергей Станишев, нещата стават относително ясни. Защото Георги Първанов, известен още като Гоце, е основният проводник на руските интереси в България – и баща на тъй наречения “голям шлем”, част от който е АЕЦ “Белене”.

Цялата тази история мирише. Или може би по-точната дума е вони. Вони на нова тройна коалиция.

 П.П.: Междувременно Бойко Борисов се яви пред БНТ, за да коментира оставките на своите министри - и заплете неподражаемо кълбо от противоречиви изказвания. Първо определи министър Трайков като неспособен да се справи с темпото, наложено от неговия кабинет - и заяви, че в министерството на икономиката я карали, като по време на тройната коалиция. Второ - посочи капчицата, която била преляла чашата - гафът с икономическия форум в Катар, разбира се. Трето: хвърли голямата бомба, че лично той още преди месец бил изпратил Дянков и Трайков в Москва, за да съобщят на руснаците, че Белене няма да се строи - и че този реактор, който те изработват в момента, ще бъде изцяло доплатен от България - и че ние ще си го вземем и ще го монтираме като седми реактор в АЕЦ "Козлодуй". Четвърто - на прекия въпрос на водещата дали това означава, че е сложен кръст на АЕЦ "Белене", българският премиер започна да го увърта - и да овайква тези милиард и половина народни левчета, дето досега били дадени за Белене - и в крайна смета изплю камъчето за реалните си намерения - че щял да предложи на президента да организира референдум - и за шистовия газ, и за АЕЦ "Белене". И пето (дали последно - не знам, тъй като продължава да говори) - че никакъв отговор от консултанта не бил получаван - и когато се получел, щял на закрито заседание на парламента да съобщи своята преценка за бъдещето на този проект. Какво ще се случи, ако преценката на консултанта е отрицателна, а народния вот - както лесно може да се предположи - е положителен - за това отговор, естествено, не получихме.

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional