Свободата днес и тук 29 Март 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

В. "Гардиън": Сирийски документи показват ролята на президента Асад в смазването на протестите

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
БТАЛондон, 20 март /БТА/
     Разгласени в медиите официални сирийски документи разкриват как президентът Башар ал Асад лично одобрява планове, подготвени от правителствения кризисен център, определящи като приоритет смазването на протестите срещу режима, така че размириците да не обхванат Дамаск, пише британският в. "Гардиън".
    Стотици страници поверителни материали, с които се е сдобила телевизия "Ал Джазира", описват организирани всеки ден срещи на началниците на всички служби за сигурност и разузнаване в Сирия, на които се прави преглед на събитията и се издават заповеди, одобрявани след това от Асад.
     "Ал Джазира" заяви, че е получила документите от ръководителя на информационния отдел на кризисния щаб Абдел-Маджид Баракат, който се крие в Турция с опозиционни активисти, посочва "Гардиън". Материалите хвърлят по-пряка светлина върху стратегията на режима за потушаване на
въстанието, включително включването на хиляди членове на милиция, наречена "шабиха", и хора от партията Баас в операции, целящи да изолират Дамаск, Алепо, Идлиб и други големи градове от околните райони.
    Документите показват, че отговорност за главните площади в столицата имат различни клонове на огромния сирийски апарат за сигурност, включително прочутия директорат на разузнаването на
военновъздушните сили, който е обвиняван за жестокости и изтезания от поддръжници на опозицията и чуждестранни правозащитни организации. Според материалите в петъците, когато са най-големите антиправителствени протести, планът е да се изолира Дамаск с помощта на 35 контролни пункта, следящи движението. Пътищата от близките градове към столицата редовно са затваряни, а само в централната Джамия на Омаядите са разположени 1000 служители на силите за сигурност.
    Според "Ал Джазира" от документите става ясно, че Асад лично одобрява мерките за смазване на протестите. Неговият подпис се вижда на документ, постановяващ лишаване от свобода на предполагаеми демонстранти.
    В един от документите правителството предупреждава външния министър за държави, които се опитват да убедят сирийски дипломати да дезертират.
    Документите стават обществено достояние в момент, когато в Дамаск се водят най-сериозните боеве от началото на въстанието в Сирия, отбелязва "Гардиън".
/Илиян Могиларски/

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional