Свободата днес и тук 02 Април 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Книжният пазар в Багдад - мечтата за Ирак, в който няма насилие

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Мохамад Али Хариси от Франс прес


Багдад, 20 март        

Улица "Мутанаби" в Багдад със своите книжарници, кафенета и пазар за книги е една от най-известните в арабския свят. Тя е убежище за любителите на литературата, които искат да забравят атентатите и ежедневните грижи.
        Всеки петък тази пешеходна улица в стария Багдад се оживява, когато букинистите излагат последните си открития по сергиите. Те се опитват да привлекат вниманието на минувачите, като декламират стихове на Мутанаби - известния арабски поет от 10-и век, чиято статуя се издига наблизо.
        Други -  в повечето случаи мъже - посръбват спокойно чай с лимон или пушат жадно наргиле в кафенето "Шабандар", едно от най-известните в града.   
        Багдад не беше пощаден от атентатите. Десетки хора изгубиха живота си от началото на годината. Но посетителите са решени да не се оставят да бъдат уплашени.
        "От 30 години идвам тук", казва 50-годишният бизнесмен Камил Абдулрахим ас Саадауи. "Всеки петък се събуждам и си казвам, че няма да дойда. Но "Мутанаби" е като любимата жена, тя ви съблазнява", допълва той.
        Улица "Мутанаби" беше открита през 1932 г. от Фейсал Първи. Тя е кръстена на известния поет Абул Тайиб ал Мутанаби /915-965 г./, роден на територията на днешен Ирак.
        Улицата е дълга поне километър. От едната страна тя излиза на река Тигър, над която "бди" голяма статуя на поета. От другата страна улицата завършва с арка, украсена с негов цитат.
        "Улица "Мутанаби" няма нищо общо с действителността  в Ирак. Това е един отделен остров. Това е Ирак от нашите мечти", казва Саадауи.
        "Докато навън ние се сблъскваме с насилието и с глупавите политици, с истинския Ирак, тук е нашият мечтан Ирак", допълва той.
        Но този мечтан Ирак невинаги е оставал встрани от трагичната реалност. На 5 март 2007 г. камикадзе взриви камион, натъпкан с експлозиви, на улица "Мутанаби". Убити бяха 30 души и 60 ранени. Ударната вълна разруши историческите магазини от двете страни на улицата, сред които и кафенето "Шабандар". Петте синове на собственика бяха убити в атентата. Тяхната майка ослепя и почина няколко месеца по-късно.
        "Експлозията е нашият най-болезнен спомен, свързан с тази улица", каза Абу Рабея, собственик на книжарница на улица "Мутанаби" от повече от 40 години.    
        "Тогава тъкмо пътувах към Наджаф и когато стигнах там, хората ми казаха, че страшен взрив е разтърсил Багдад", разказва той. "Толкова много приятели загубих в тази експлозия. Животът вече не е същият", допълва книжарят, докато очите му се  навлажняват.
        В началото на март на улицата беше организирана възпоменателна церемония по повод петата годишнина от трагедията. На нея хората носеха портретите на жертвите.
        "Мутанаби" си възвърна нещо като нормален облик през 2008 г., но кафенето, основано през 1917 г. като издателска къща, отвори врати едва през февруари 2009 г.
        Всеки петък зяпачите се събират тук.
        "Това, което ни прави щастливи, е липсата на нетолерантност и на омраза", подчертава Джамал Сая, който от 25 години ръководи книжарница за юридическа литература. "Мутанаби е едно от най-добрите неща в културата на нашата страна", добавя той.
        Жителите подчертават обаче, че смутните години, през които премина Ирак, силно са повлияли на книгите, които се намират в книжарниците на улицата "Мутанаби". Преди американската инвазия през 2003 г. повечето от книгите бяха на арабски и много от тях възхваляваха Саддам Хюсеин.
        Днес изборът е определено по-голям. Много книги са на чужд език. Освен това се продават и  канцеларски стоки, дискове и географски карти. /БТА/
             
/Габриела Големанска/

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional