Свободата днес и тук 23 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Темата за ликвидирането на Мохамед Мера навлезе във френската предизборна кампания

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
БТАСофия, 26 март /БТА/
            Дни след ликвидирането на тулузкия сериен убиец  Мохамед Мера случаят остава изпълнен с много неизвестни, пише британският вестник "Индипендънт" в статия, озаглавена "В съзнанието на Мохамед Мера". Дали Мера е той действал самостоятелно като симпатизант на Ал Каида или е получил
заповеди от отцепила се от Ал Каида групировка - това предстои да изяснят следователите. Те се надяват, че братът на серийния убиец ще разкаже подробности. И докато полицията се опитва да
изясни случая, драмата завладя предизборната кампания във Франция четири седмици преди президентските избори. Никола Саркози се надява, че събитията в Тулуза ще "канализират"
предизборната кампания върху две от любимите му теми - сигурността и исляма, пише "Индипендънт".
        Подобен извод прави  и американският вестник "Ню Йорк таймс", който подчертава, че случаят предизвика размяна на нападки между двамата основни претенденти за президентския пост - Саркози и социалистът Франсоа Оланд.
        Вестниците "Либерасион", "Монд" и "Фигаро" акцентират върху поредния предизборен митинг на лидерката на крайната десница Марин Льо Пен. Тя бележи спад в допитванията до общественото мнение и използва темата за Мохамед Мера, за да си върне изгубените позиции.  На митинг в Нант Льо Пен подхвана темите за несигурността, предградията, имиграцията и радикалния ислям и произнесе яростно слово, продължило един час. Три дни след ликвидирането на Мохамед Мера, Льо Пен го определи като видимата част на айсберга и подчерта, че тази драма е можело да бъде избегната. Лидерката на крайнодесните се зарече да постави на колене радикалния ислям, отбелязва в. "Монд". Тя призова за отказ от политиката на събиране на семействата на имигрантите. Льо Пен настоя за налагане на забрана за носене на отличителни знаци за религиозна принадлежност на обществените места, например във влаковете, и поиска въвеждане на системно наблюдение на проповедите в джамиите.
        Според в. "Либерасион" Льо Пен е използвала случая Мера, за да смеси въпросите за имиграцията с тероризма.
        Марин Льо Пен взе на мушка радикалния ислям и обвини силите за сигурност, че са допуснали пропуски при наблюдението на Мохамед Мера, пише "Фигаро". Тя използва темата и за да атакува прекия си противник, лидера на крайната левица Жан-Люк Меланшон. Миналата седмица допитвания за първи път показаха, че Меланшон изпреварва Льо Пен и сега крайнодясната лидерка се опитва да стопи тази разлика, като обвини крайнолевия лидер, че не е присъствал на погребението на убитите от Мера военни.
        Френските вестници "Монд" и "Фигаро" се спират и върху ареста на големия брат на серийния убиец от Тулуза.  Полицията подозира, че братът на Мохамед Мера е изиграл роля във финансирането и доставката на оръжия за серийните убийства в Тулуза и Монтобан, въпреки че Абделкадер Мера отрича, пише "Монд". Както изглежда, Абделкадер е бил "радикалната съвест" на Мохамед Мера, допълва вестникът.
        В тандема Абделкадер и Мохамед Мера първият изглежда е бил изпеченият идеолог, а вторият - изпълнителят на черната работа, отбелязва в. "Фигаро".
/Габриела Големанска/

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional