Свободата днес и тук 27 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Новоизлюпената "Пиратска партия" може да обърка плановете на Меркел

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Жан-Баптист Пигин от ДПА


Берлин, 29 март 
     Новоизлюпена политическа партия в Германия, тази на "пиратите" - либертарианско обединение, което пропагандира пълна свобода в интернет - спечели значителен брой гласове на изборите в една от провинциите в края на миналата седмица и сега заплашва да обърка плановете на канцлера Меркел на федералните избори догодина.
    Миналата неделя пиратската партия събра 7 процента от гласовете в провинция Саар, след като преди това, през септември миналата година получи 9 процента в Берлин - град, който има и статут на отделна федерална провинция.
    Анализатори казват, че партията е прекалено нова и прекалено неопитна, за да бъде поканена от която и да е от традиционните политически сили в някоя от коалициите, които са норма при съставянето на федерални и местни правителства в Германия.

Но заради успеха им в бъдещи кабинети ще влизат по-малко представители на традиционните партии.
    Самата партия на Меркел, десноцентристкият Християндемократически съюз /ХДС/, излезе по-силна след изборите в Саар, получавайки 35 процента от гласовете, докато левоцентристката Германска социалдемократическа партия /ГСДП/, която подобри резултата си от 2009 г. с 6 процентни пункта,
събра 31 процента.
    Двете партии имат намерение да съставят коалиционно правителство в тази провинция.
    Най-голямата тревога за Меркел беше сривът в местната подкрепа за настоящия й коалиционен партньор, Свободната демократическа партия /СвДП/, която не спечели нито едно място в провинция Саар, получавайки само 1,2 процента от гласовете.
    "Пиратското" движение се зароди в интернет общностите, където хората бяха разочаровани от строгите закони за авторско право в Германия.
    Притежателите на авторски права например са направили така, че много музикални видео клипове в ЮТюб са блокирани, а на екрана се изписва съобщението "Съдържанието не е достъпно в Германия".
    Партията, която се противопоставя на цензурата в интернет, участва и във федералните избори през 2009 г., но спечели незначителна подкрепа. Нейният възход започна миналата година, когато тя разшири обхвата на платформата си за кампанията, включвайки в нея гарантиран минимален доход за всекиго и безплатен градски транспорт.
    "Искаме да внесем повече прозрачност в политиката", каза 22-годишната Ясмин Маурер - лидер на партията в провинция Саар.
    Младостта й и спонтанният й изказ помогнаха за формирането на партийния образ на "обикновени хора". 18 процента от избирателите на "пиратите" в Саар са на възраст до 29 години. На миналите избори близо половината от поддръжниците им гласуваха за Левите или изобщо не гласуваха.
     Партията е толкова нова, че все още не е формулирала свои политики по всички въпроси.
    Андреас Аугустин, новоизбран депутат в Саар от редиците на "пиратите", в понеделник призна, че партията е обсъждала икономически политики, но "те все още не са достатъчно усъвършенствани", за да бъдат възприети изцяло от нея.
    Преподавателят по политически науки в университета в Трир Уве Юн, който беше казал, че внезапният възход на "пиратите" миналата година е нещо временно, каза за ДПА, че причината
прогнозата му да се окаже погрешна е огромното медийно внимание, което партията получи през последните шест месеца.
    "Преди те се ограничаваха само в интернет пространството", каза той. "Сега те бяха отразявани от всички новинарски медии".
    "Разграничението" от традиционните партии беше от основно значение, добави Юн. "Младите избиратели могат да мислят, това е начин да си имаме наша партия."
    Въпросите, свързани с интернет също имаха важно място. Миналия месец Меркел отложи подписването от Германия на Търговското споразумение за борба с фалшифицирането /АКТА/, след
като "пиратите" и други групи обявиха, че договорът ще позволи митнически служители да претърсват смартфони за нелегално разпространявани песни.
    Но в понеделник Меркел побърза да заяви, че никога не би отстъпила пред основните искания на "пиратите" за реформа в авторското право.
    "Те поставят на дискусия въпроси от авторското право до АКТА, където имаме редица основания, например защитата на интелектуалната собственост, да не отстъпваме от позицията си, само защото се е появил интернет", заяви тя пред репортери в Берлин.
    Ако "пиратите" спечелят места в Бундестага догодина, това би направило още по-трудно съставянето на правителство на мнозинството, предупреди Юн.
    Самите те все още не са готови да се справят с участие в правителство.
    "Те трябва да укрепнат организационно, трябва да формулират позиции по много въпроси, трябва да се научат какви са парламентарните задължения", каза той.
    Възходът на "пиратите" дори открива възможността тази политическа сила да се превърне в "балансьор" след федералните избори догодина, ако ГСДП и нейните предишни съюзници, Съюз
90/Зелените, постигнат резултат, прекалено близък  до този на десноцентристите на Меркел. /БТА/
    /Владимир Сахатчиев/

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional