Свободата днес и тук 19 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Конфликтът в Сирия – водеща международна тема за западния печат

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
БTA

Конфликтът в Сирия продължава да е водеща международна тема за западния печат днес - деня, в който в съответствие с плана на пратеника на ООН и Арабската лига за страната Кофи Анан изтича крайният срок за режима на президента Башар ал Асад да изтегли своите войски и тежки оръжия от населените места. Много издания коментират, че нестихващото насилие поставя успеха на мирната инициатива под сериозно съмнение.

Войната в Сирия се разля през границите в две съседни държави вчера - по-малко от 24 часа преди да започне прилагането на мирния план на ООН - вече смятан от мнозина за мъртвороден, обобщава британският вестник “Таймс”. Изданието има предвид убийството на ливански телевизионен оператор в Ливан и на четирима сирийски бежанци в Турция при стрелба от сирийска територия.

Ожесточените боеве в Сирия се разпространиха през две граници в понеделник, като подкопаха надеждите за успех на поръчания от ООН мирен план, чието прилагане трябва да започне във вторник, пише друг британски вестник - “Файненшъл таймс”.  Изданието отбелязва, че мисията на Кофи Анан е била смятана от мнозина за невъзможна от самото си начало. Насилието в понеделник, което взе десетки жертви, подкопава и малкото оставащи надежди, че режимът в Сирия ще изтегли своите сили от населените места.

Сирия е потопена в прекалено много кръв, за да може конфликтът в страната да бъде разрешен по пътя на преговорите, подчертава в редакционна статия вестник “Индипендънт”.  Бруталната тактика на правителството му създава нови и нови врагове, предупреждава изданието, като отбелязва, че арабската държава върви по пътя на Северна Ирландия, където политиката е била доминирана от ответните прояви на насилие от страна на двете враждуващи общности.

Настъпва часът на истината за мирния план в Сирия, провъзгласява френският вестник “Монд”. Изданието пише, че продължаването на операциите на сирийската армия изглежда компрометира прилагането на инициативата на Кофи Анан.

“Монд” цитира бившия член на генералния щаб на сирийските въоръжени сили генерал Мустафа ал Шейх, преминал на страната на бунтовниците, че в страната цари хаос, тъй като мнозина цивилни се присъединяват към въстаниците, за да отмъстят за свои близки.

Друг френски ежедневник - “Фигаро” - коментира, че режимът в Дамаск “погазва докрай” плана на Анан, в резултат на което той изглежда “нищожен и анулиран”.

От самото начало на конфликта в Сирия, едно от основните безпокойства бе неговият потенциал да разпали насилие в съседни държави, пише американският вестник “Ню Йорк таймс”. Изданието отбелязва, че смъртоносният конфликт между сирийския режим и опозиция е преминал в Турция за първи път, като е намалил още повече изгледите за успех на мирния план на Кофи Анан.

В редакционна статия, “Ню Йорк таймс” провъзгласява инициативата на пратеника на ООН и Арабската лига за Сирия за провалена и твърди, че най-краткият път за слагане на край на сирийската криза е този, по който президентът на САЩ Барак Обама отказва да върви: военна подкрепа за опозицията и, ако се наложи, намеса на НАТО. Най-лесният и, за съжаление, най-вероятен отговор, който американското правителство и Съветът за сигурност на световната организация ще дадат на “двойната игра” на Асад, обаче ще е да оставят още време на Анан, докато убийствата продължават. Обама вярва, че като бяга от лидерска отговорност, предотвратява милитаризация на конфликта в Сирия, но всъщност гарантира, че още хиляди хора ще умрат, обобщава своята позиция “Ню Йорк таймс”.

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional