Свободата днес и тук 25 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Пхенян се гизди за празненствата по случай идването на власт на новия вожд на страната

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Жил Кампион от Франс прес

Севернокорейската столица Пхенян се тъкми за тържествата за идването на власт на Ким Чен-ун (който още няма 30 години), организирани в деня на стогодишнината на дядо му - героят основател на Корейската народнодемократична република Ким Ир-сен,  която се навършва на 15 април.

От близо два месеца десетки хиляди хора се трудят денонощно, за да почистят, ремонтират, пребоядисат, украсяват - накратко,  да освежат града - преди официалното “ръкополагане”, на което ще присъстват значителна част от близо трите милиона жители на столицата.

Не са известни подробностите по организацията на празненствата в неделя - рождения ден на Ким Ир-сен, герой от борбата срещу японската окупация, управлявал Северна Корея от 1948 г. до смъртта си през 1994 година. Очаква се обаче песните и танците, допълнени от живи картини и шествие на окичени с цветя танкове на огромния площад “Ким Ир-сен”, да продължат чак до вечерта, а гвоздеят в програмата да е голям военен парад - възможност за режима да демонстрира сила.

Тържествата ще се следят от трибуната от чисто новия севернокорейски лидер Ким Чен-ун, който до неделя се очаква да бъде избран за генерален секретар на Корейската трудова партия и председател на Националния комитет по отбраната - двата върховни поста, които заемаше баща му Ким Чен-ир, починал през декември миналата година на 69-годишна възраст, след като ръководи страната в течение на повече от 17 години.

По повод празника в Северна Корея са поканени да дойдат десетки чуждестранни журналисти, както и стотици членове на сдружения за приятелство с Пхенян.

В началото на тази пролет градът на река Тедонган трябва да се покаже в най-добрата си светлина.

По прозорците на сградите по протежение на основните пътни артерии на столицата жени, въоръжени с четки на дълги дървени дръжки, се усукват как ли не, за да нанесат една боя на олющените фасади.

По шосетата работнички с каскети на главата и кофа дзифт в ръка, запълват набързо дупките в асфалта, пазейки се от колите.

Пак жените са тези, които работят в градинките и цветните лехи край булевардите - стотици от тях събират израстъци и сухи клони, клекнали на земята. Градинари подрязват дърветата, а други садят нови.

Около 30 000 стръка цветя Кимирсения или Кимченирия, наречени така на името на бившите вождове, ще бъдат поднесени в знак на почит от въоръжените сили, органите на партията и министерствата.

По кръстовищата се веят десетки червени знамена. Нощем, когато повечето улици са потънали в мрак, контурите на обществените сгради се осветяват от стотици крушки.

На обширния площад “Ким Ир-сен”, на който могат да се съберат 100 000 души, портретите на Маркс и Ленин, които обикновено стоят на западната фасада на министерството на търговията, са свалени и сега там има два червени транспаранта в прослава на младия вожд.

Транспарант, издигнат на мястото на портрета на Ленин, гласи: “Да защитим с живота си Централния комитет”. На мястото на Маркс се чете: “Мощно да подкрепим великия вожд Ким Чен-ун и Централния комитет”.

Не е ясно дали ликовете на двамата видни идеолози ще бъдат един ден върнати по местата им. Позоваването на марксизма-ленинизма отсъства от севернокорейската конституция от 1998 г.

От другата страна на площада, от изток, гигантски портрет на Ким Ир-сен се издига на фасадата на селскостопанското министерство.

Зад зданието само за няколко месеца са изниквали няколко жилищни небостъргача с по петдесетина етажа - символ на модернизирането и напредъка на страната - въпреки пълното ембарго, наложено от Запада.

Всеки ден, чак до вечерта, хиляди момченца и момиченца, някои в народни носии, се събират на площада да репетират движенията и танците, които ще изпълняват в неделя.

На стотина метра от площада, на хълма Чан Дхе-чхе, две огромни пана изобразяващи председателя Ким Ир-сен и сина му Ким Чен-ир, с широка усмивка на уста и засмени очи зад очилата, бяха тържествено открити вчера в присъствието на няколко хиляди гости.

И след падането на нощта групи студенти продължават да се изкачват на възвишението, за да поднесат изкуствени цветя пред портретите. В подножието на хълма обаче малцина минувачи хвърлят поглед към двамата някогашни ръководители.

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional