Свободата днес и тук 21 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

“Най-острото досега” изказване на турския премиер по адрес на Дамаск е централна тема в печата днес

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
БTA

Остро изказване по отношение на сирийския режим на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган е в центъра на внимание на турския печат тази сутрин.

Министър-председателят определи като “явно нарушение на границата” събитията от понеделник, когато на турска територия бяха ранени шестима души, включително двама турци, от огън на сирийската армия . “И Турция ще направи онова, което правят и другите държави при нарушаване на границата. Това е наше право, признавано от международното право. Нека Дамаск не ни принуждава да стигнем до там”, цитират турските вестници изказването на Ердоган пред репортери в Пекин, където днес приключва посещението му. След като беше запитан дали това означава да бъде създадена буферна зона, той отговори: “Няма да казвам това или онова конкретно. Означава да се направи онова, което е най-удачно; онова, което е най-целесъобразно”, пише в. “Сабах”.

Турският премиер посочи, че продължава турската дипломация със страните от региона по въпроса за нарушаването на границата.

“Досега приехме 25 хиляди души като временни бежанци, продължаваме да ги приемаме. Колко голямо ще стане това число?  100 хиляди или повече? Не можем да затворим вратите си. Досега цената за нас за тях (бежанците) е 150 милиона долара”, каза още Ердоган.

В. “Хюриет” цитира думите на премиера, че постепенно Китай променя мнението си за Сирия. В отговор на забележката, че Турция създава впечатление, че се изолира, Ердоган каза, че това не е вярно и добави: “Светът не е съставен само от три държави. Позицията на Китай не е като първоначалната. Много се е променила. И Русия гледаше на нещата много различно в началото, но сега не гледа така”.

“Миллиет” окачествява думите на Ердоган като “най-острото” досега изказване по адрес на Дамаск.    

По повод мирния план на посредника на ООН за сирийската криза Кофи Анан турският премиер каза, че Турция е пожелала да се осъществи, но това “Дай Боже” не се е сбъднало. “Виждахме, че няма да стане”, каза още Ердоган, като не изрази и големи очаквания и за процеса от тук нататък. “Разбирането е такова: да изтегляш танкове и оръдия от едно място и да ги разполагаш на друго”, заяви турският министър-председател.

В. “Радикал” задава въпроса дали Турция постепенно е тласкана към въоръжен конфликт със Сирия и дали сблъсъците на границата от понеделник водят Турция към военна намеса. Авторът на материала коментира, че никой от вън не тласка Турция към подобни действия. “САЩ, макар да оценяват усилията на Турция, следят с безпокойство острите й изказвания. Обама в никакъв случай не иска каквато и да било военна конфронтация със Сирия преди изборите през ноември”, пише “Радикал”. Вестникът цитира западен дипломат, който преди една година преценил като “недостатъчно възпираща” политиката на Турция към Сирия, а миналата седмица казал, че Турция не бива да придава толкова личен характер на въпроса. “Независимо от всичко никой не допуска, че Турция сама ще прибегне към въоръжена намеса в Сирия, а вероятно най-смелият сценарий за Турция сега, би бил създаването на буферна зона на границата”, пише още вестникът. 

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional