Свободата днес и тук 24 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Търпението на Кремъл към Асад се изчерпва

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Стефан Коршак от ДПА

За сирийския президент Башар Асад изпадането в немилост пред Кремъл бе постепенно и отне около четири месеца.

Крайната цел на дипломатическата кампания на Русия в Сирия, водена от външния министър Сергей Лавров, бе да предотврати смяна на режима в Дамаск, водена от САЩ - политика, която Лавров и руски държавни медии нарекоха “предотвратяване на либийски сценарий”.

“Русия никога няма да подкрепи въоръжена намеса в Сирия”, каза Лавров през януари в коментар за американското предложение да се наложат санкции на режима на Асад за кървавите репресии върху въстанието.

“Това са твърде безотговорни изявления, които се опитват да саботират шанса за умиротворяване и са абсолютно непростими”, каза Лавров в изявление на министерството на външните работи.

Руски товарен кораб, натоварен с оръжия муниции, акостира в средата на януари в сирийското пристанище Тартус, където Русия използва военноморска база от средата на 70-те години на миналия век.

Тартус е също главното място за разтоварване на руски оръжия, продавани на Сирия - годишен внос на стойност близо 700 млн. долара, който се увеличи над пет пъти от началото на 2000 г. и възлиза на 78 процента от общия внос на оръжия на Сирия, според доклад от март на Стокхолмския международен институт за изследвания на мира.

В отговор на западните обвинения, че оръжейните доставки са дали на сирийския режим надмощие срещу бунтовниците, Лавров отвърна: “Това са законни трансфери за законен режим и ще продължат”.

В началото на февруари Съветът за сигурност на ООН започна да обмисля резолюция, която щеше да доведе само до още по-големи дебати за възможността за санкции срещу режима на Асад, ако атаките на сирийски танкове и артилерия срещу бунтовниците и цивилните продължат. Русия наложи вето.

Лавров каза в коментар, предаден от Риа новости, че резолюцията е твърде едностранна. И двете страни са отговорни за сраженията в Сирия, и ако Русия е подкрепяла преди режима, западни държави въоръжават сирийските бунтовнически групи, каза той. 

“Режимът обаче трябва да изпълни обещанията си да спре нападенията срещу бунтовници”, каза той.

Дори през март, когато говори лично преди Съвета за сигурност, Лавров все още защитаваше станалите вече интензивните операции на сирийската армия за унищожаване на бунтовниците с руски оръжия.

“Сирийското правителство е изправено пред въоръжени банди и членове на Ал Каида, които извършват ужасни престъпления в Сирия. Призивите за военна намеса в Сирия могат да изложат на опасност целия регион”, каза Лавров.

Първите пукнатини в подкрепата на Русия за Асад се появиха в края на март, когато дипломати от среден ранг и самият Лавров изразиха надеждата на Кремъл режимът на Асад да изпълни обещанията си да прекрати атаките срещу бунтовниците.

“Бъдещето на Сирия трябва да бъде решено от сирийския народ.  Русия не настоява настоящото правителство да остане на власт непроменено”, каза Лавров в забулено, но ясно предупреждение към Асад на пресконференция в Москва.

Със засилването на сирийските бомбардировки в Хомс и други градове и пропадането на постигнатото чрез ООН спиране на огъня през април, недоволството на Кремъл от режима на Асад стана видно.

“Ние с разбиране искаме нашите сирийски колеги - както те обещаха - да изпълняват стриктно условията на мирния план, начертан от Кофи Анан, специален пратеник на ООН и на Арабската лига”, каза Лавров след вчерашната си среща със сирийския си колега в Москва.

Насилието в Сирия продължи твърде дълго и Русия иска то да бъде прекратено, каза Лавров.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.




Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.



Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev



 



Story of Stuff



Подкрепете този сайт





Red House Sofia




Valid XHTML 1.0 Transitional