Свободата днес и тук 19 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Молбите на Саркози

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Б. Капс, Б. Емануилов, "Дойче веле", http://www.dw.de

"Аз не харесвам Саркози, но въпреки това ще гласувам за него, защото се страхувам за парите си", казва една 51-годишна французойка. Колко ли още има като нея? И с какви послания Саркози се опитва да спечели нови гласове?

До първия тур от президентските избори във Франция остават броени дни. Ето, че след словесните битки по телевизията президентът Никола Саркози и неговият съперник Франсоа Оланд се впуснаха и в един задочен дуел - в неделя, в два отделни митинга на открито в Париж. Двата предизборни гастрола привлякоха по сто хиляди души публика.

"Никола! Никола!"

 

Патрисия ще гласува за Никола Саркози, макар че не го харесва

 

Въпреки лошото време хората пристигаха на рояци. Десетки хиляди се събраха на площад Конкорд в центъра на Париж, за да чуят предизборната реч на кандидата за втори президентски мандат. С оглед на социологическите проучвания, които сочат развръзка на втория тур, избирателите искаха преди всичко да вдъхнат кураж на президента и на самите себе си. 21-годишната студентка по право Лорин, която ще гласува за Саркози, казва:

"Балотажът ще бъде много оспорван, но ние вярваме в победата на Саркози. Неговата програма за икономиката на страната е по-убедителна. А и в кризата той защитаваше Франция добре. Французите знаят това. Вярвам, че Саркози ще успее."

"Той ни спаси. Без Саркози щеше да ни сполети по-тежка съдба и от тази на Гърция", казва един пенсионер на име Франсоа.

51-годишната Патриция пък не е въодушевена привърженичка на президента. По време на митинга тя е седнала на моста на Сена и наблюдава случващото се на площад Конкорд. Патриция разказва: "От един час седя тук и виждам предимно хора на възраст между 50 и 70 години. Почти не виждам младежи. Там има съвсем малко африканци и никакви араби. Това означава, че само една незначителна част от населението се чувства привлечена от идеите на Саркози."

Патриция не харесва Саркози и е почти сигурна, че той ще загуби изборите. "Въпреки това ще гласувам за него, тъй като се страхувам за парите си", казва тя.

 

Само той бил в състояние да обезпечи бъдещето на Франция

 

Като отчаяна молба за помощ

В своята реч президентът се обърна не само към своите привърженици, а към "целия френски народ". Пред морето от знамената в синьо, бяло и червено Саркози обеща, че ако бъде преизбран, Франция ще подеме дебати за ролята, която Европейската централна банка би могла да играе в подкрепа на растежа в еврозоната. Освен това той отново каза, че ще възобнови проверките по външните граници на Франция, ако неконтролираният приток на имигранти към Европа не спре. Президентът подчерта също, че само той е в състояние да обезпечи бъдещето на Франция. В заключение той каза:

"Французи, не се страхувайте. Другите няма да спечелят, ако решите, че Вие искате да спечелите. Народе на Франция, вслушай се в моя призив! Французойки и французи, помогнете ми, помогнете на Франция! Сега. Тук. На площад Конкорд. Да живее републиката! Да живее Франция!"


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional