Свободата днес и тук 29 Септември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Афганистанските сили за сигурност се опасяват от братоубийствени нападения

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Хамид Шализи и Джак Кимбал от Ройтерс


Кабул, 17 април
    Натовски войници се опасяват, че афганистанският им колега може да се превърне от съюзник в смъртен враг, а афганистанският войник Сайед Рахим каза, че се опасява да не би неговите братя
по оръжие на малък пункт в източната провинция Пактика да го убият.
    "Някои войници имат талибански военни песни на мобилните си телефони", каза Рахим. "Какво да правим - да изпълняваме задълженията си или да следим дали тези хора няма да ни убият някой ден?".
    Нападенията на престъпни елементи в афганистанските сили за сигурност срещу съюзници на НАТО притесняват западните командири, но по-малко известни случаи на насилие между самите афганистанци вътре в силите за сигурност свидетелстват за инфилтриране на талибаните.
    Повече от 10 години след като коалиционни сили свалиха от власт талибаните, сили на НАТО и на подкрепяното от Запада правителство се опитват да създадат местни сили за сигурност преди изтеглянето на повечето чуждестранни бойни части до края на 2014 г.
    Зачестилите нападения от страна на членове на афганистанските сили за сигурност срещу натовски войници поставят под съмнение способността на афганистанските войници и полиция да поемат главната отговорност срещу упоритото бунтовническо движение през оставащите две години и половина.
    Тази година при вътрешни нападения са загинали 17 войници на НАТО. Това принуди коалицията да предприеме стъпки за охраняване на частите, работещи с афганистанци, включително да прибегне до лични средства за защита, които изстрелват струя парализиращ газ в лицето на нападателя.
    Личните вражди, стресът от битката и вътрешните проблеми стоят зад повечето атаки, а не толкова симпатиите към талибаните, смятат силите на НАТО, които оценяват броя на нападенията на внедрени ислямски екстремисти тази година на едноцифрено число.
    Водената от НАТО коалиция твърди, че еднакъв брой афганистански войници и полицаи са убити  от техни сънародници.
    "Не мога да спя. Войниците си нямат голямо доверие един на друг. Когато си лягам, се страхувам, че някой ще ме застреля в съня ми", каза Рахматула, колега на Рахим близо до границата с Пакистан, през която бунтовниците често минават безпрепятствено.
    "Страхуваме се също от храната и от нощните пазачи, но какво можем да направим? Ние сме войници и трябва да си вършим работата", каза 24-годишният мъж в провинцията, където афганистански полицай упои деветима свои колеги този месец и ги застреля в съня им.
    В страна с безброй етнически и политически разделения много афганистански служители се обърнаха към близки роднини или съплеменници с молба за защита заради засилващата се тревога от
внедряване на талибани.
    "Те се чувстват в по-голяма безопасност с роднините си и съплеменниците си, а не с непознати лица. Но ние се грижим те да бъдат правилно обучени", каза източник от силите за сигурност, пожелал анонимност от съображения за сигурност.
    "Служителите вярват, че собствените им роднини няма да ги нападнат. Това е техен избор". Но дори обграждането с близки роднини и етнически съюзници не винаги ги предпазва.
    По-малкият полубрат на афганистанския президент Хамид Карзай, който е един от най-влиятелните мъже в Южен Афганистан, бе убит през юли миналата година у дома си от бодигард, на когото е имал пълно доверие.
     Крайно оспорваните и разнородни политически пристрастия в една от най-бедните страни в света ще се задълбочат с приближаването на парламентарните избори през 2014 г. Все още няма ясен приемник на Карзай, на когото по конституция е забранен следващ мандат.
    Като добавим и изтеглянето на чуждите войски същата година, размирната страна може да изпадне в нов кръг на кръвопролития.

Начинът това да се избегне ще е предаването на контрола от коалиционните сили на афганистанските сили за сигурност, за които НАТО се надява да бъдат готови да поемат отговорността над региони в страната, където големи бунтовнически групи продължават да извършват нападения.
    Голямата численост на афганистанската армия и полиция обаче, които сега наброяват 250 000 души, прави невъзможно да се спре инфилтрирането.
    Афганистански агенти на контраразузнаването се внедряват в полицейски и армейски части и освен това  се правят по-чести проверки на биометричните данни, взети от всички кадри от афганистанските сили за сигурност, които се сравняват с тези на талибански екстремисти и поддръжници.
    "Има изключителни опити на врага да проникне в редиците ни", каза афганистански служител на силите за сигурност.
    Полицията вече извърши акции в провинция Херат, където 70 служители бяха арестувани за корупция, престъпна дейност и връзки с талибаните. Очаква се програмата да обхване и други
провинции през следващата година, каза служителят.
    Напрежението между афганистанците и западните сили се задълбочи също след убийството на 17 цивилни афганистанци, за което бе обвинен американски войник, и изгарянето на копия на свещения за мюсюлманите коран в база на НАТО.
    "Чуждестранните войници ни гледат много подозрително и мислят,че всеки един от нас може да ги убие", каза войникът Рахим в Пактика.
    "За това са виновни правителството и чужденците, защото позволяват на всеки да влезе в силите за сигурност, но не се интересуват откъде идват новобранците и дали те имат нещо общо с талибаните". /БТА/
    /Теодора Тодорова/

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional