Свободата днес и тук 25 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Право на отговор

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Леа Коен

Публикувам дословно изпратената от Леа Коен реплика, която - откровено казано - доста ме изненадва с някои очевадни неистини, съдържащи се в нея - тъй като споменатия "личен спор" с Даниела Горчева всъщност се води във Фейсбук - и всеки може да прочете кой какво и защо е написал там. "Свободата" е готова да публикува и други мнения по този въпрос.

Е.С.

В своя бележка, посветена на прословутата поема на Гюнтер Грас, господин Скочев ме цитира абсолютно погрешно, за което желая да го коригирам.

Изобщо не съм вземала участие в спор по поемата на Гюнтер Грас, защото я намирам напълно незначителна като художествено произведение, а личността на Гюнтер Грас отдавна не ми вдъхва никакви симпатии. Но това са детайли, които нямат отношение към написаното от Скочев. Впрочем препоръчвам му да прочете статията на Яни Милчаков в Медиапул по същия повод, за да се увери, че и в България има интелекуталци, които си служат със собствените си глави, а не с цитати. Също и статията на Милен Радев в „Де зората” , в която ще намери и български превод на въпросното „произведение”...  Колажът, който е съставил Скочев по повод Гюнтер Грас, може да бъде заменен с точно обратния, взет от най-представителни световни източници.

Като член на швейцарския ПЕН клуб мога да съобщя, че нашият клуб реши да не взема становище по тази „творба” поради изключително контроверсният й характер.

В световната преса се изляха реки от мастило по повод този (не) литературен инцидент, нищо чудно, че и български журналисти се изказват по случая, често единствено с цел да бъдат забелязани.

Не познавам Даниела Горчева, нито тя мен,  и затова бях крайно изненадана, че във възникнала по повод Гюнтер Грас дискусия (в която, както вече подчертах,  не съм вземала участие и която много бързо е прехвърлила сюжета върху „спасението на българските евреи”) ,журналистката си е послужила с изключително груби квалификации, обиди и клевети по мой адрес, както и по адрес на други уважавани от мен хора. Това е обаче личен спор, с който няма да занимавам общественото мнение и който ще реша по начин, който намирам за добър в подобни случаи.

Горчева има право на каквото си иска мнение, но ако разбира „свободата на словото” под формата на клевети и обиди, ще трябва да бъде коригирана. Що се отнася до нейните идеи, хаотичен тюрлю гювеч, който не се наемам да анализирам, други хора бяха силно подразнени и я обвиниха в антисемитизъм и прочее прегрешения. Най-точно ми се стори определението на един от нейните опоненти, който я окачестви като „неосъзнат базисен антисемит”, но това е друга тема.

Така че препоръчвам на господин Скочев да се информира по-добре, преди да взема страна в една история, в която крадецът вика „дръжте крадеца”.

С почитание,

Леа Коен

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional