Свободата днес и тук 24 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Неразрешените протести може да станат недостъпен лукс за бедните в Русия, пише руски вестник

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
БТА


Москва, 18 април /БТА/
   Руски депутати предлагат глобите за неразрешени митинги да нараснат петдесеторно, пише в. "Московский комсомолец".
   Стремежът е "опозицията да бъде разорена", твърди изданието и прогнозира, че "само хора, далеч не бедни, ще могат да си позволят участие в протести, несъгласувани с властите".
   Внесен в Държавната дума законопроект на депутати от управляващата партия "Единна Русия" и един от "Справедлива Русия" предвижда глобата за такива деяния да бъде вдигната на 100 хиляди рубли (близо 3374 долара, б. р.), докато в момента е максимум 2 хиляди рубли. Ако проектът бъде приет, руският кодекс  за административни правонарушения ще изглежда твърде странно, коментира всекидневникът. За подкуп на избиратели, за пропаганда на нацистка символика и нарушения на режима при контратерористични операции са предвидени глоби едва от 500 до 2500 рубли, пояснява той.
   Авторите на проекта обещават и алтернативно наказание на организаторите и участниците в неразрешени улични акции - задължителен обществено полезен труд до 200 часа. Те обаче не предлагат никакъв задължителен труд за възпрепятстване на улични акции и принуждаване на граждани да участват в тях. Знае се, че  възможност да "принуждават" имат само шефовете от различни
равнища - наистина би било прекалено да ги изкарат с метли на улицата, иронизира "Московский комсомолец".
   Експерти обясняват появата на такива наказателни законодателни инициативи с това, че "Единна Русия" дисциплинирано изпълнява държавна поръчка за затягане на крепежните гайки в конструкция-та на обявените политически реформи, пише "Новие известия".
   Вестникът цитира автори на законопроекта, според които предлаганите санкции "са хуманни за разлика от законодателните норми в чужбина", "алтернатива на административните арести". Според тях това е отклик на "многобройни и настойчиви молби на трудещите се", недоволни от "безкрайните митинги", затварянето на улици и присъствието на специални полицейски сили в градовете.
   Властта просто си улеснява задачата да репресира опозицията - сега наказват демонстранти с арест най-често за неподчинение на полицията, но това е все пак по-трудно да се докаже в съда, коментира руският опозиционер Иля Яшин. Въвеждането на задължителен труд размива границата между административния и наказателния кодекс; така политзатворниците и криминалните може да станат "социално близки", предупреждава експертът юрист Дмитрий Качанов.
   Според юристи и правозащитници предлаганите мерки ще се използват и за наказание на обикновени граждани, които протестират срещу злоупотребите по места, отбелязва "Новие известия". "Това е опасна игра на демокрация и правова държава", смята Дмитрий Качанов.
   Предвижда се поредно нарастване на социалното напрежение и "Единна Русия" се опитва да сплаши народа с повишени глоби, цитира "Росийская газета" мнение на депутата комунист Сергей Обухов.
   Репресивните санкции, дори да са още по-сериозни, няма да решат проблема с нарастващите протести в Русия. Необходимо е властта адекватно да отговаря на съвременните предизвикателства
и законните искания на хората, изтъква Михаил Емелянов от фракцията на "Справедлива Русия".
   Приемането на новия закон ще поукроти търсачите на силни усещания, а глобите и задължителният труд вместо арести ще свалят мъченическия ореол от "професионалните революционери", твърди Вячеслав Тимченко от "Единна Русия". "Мъченици с метла - това наистина дори не е смешно. Та значи нека да поработят за благото на обществото", казва руският депутат.

/Андрей Шарков/

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional