Свободата днес и тук 24 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Американски и британски вестници коментират съдебния процес срещу норвежкия масов убиец Андерш Брайвик

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
БТА


София, 18 април /БТА/
   Андерш Брайвик, обвинен за най-голямото зверство в Норвегия в мирно време, направи първото си изказване пред съда, в което определи извършените от него нападения като "най-зрелищната
политическа атака в Европа от Втората световна война" и каза, че би сторил същото отново, пише в. "Ню Йорк таймс".
   Съдът позволи на Брайвик да прочете написано от него изявление, за което някои норвежци се опасяваха, че е нещо повече от манифест, пропагандиращ ксенофобски и крайно десни възгледи. Показанията му предложиха на присъстващите в съдебната  зала възможност да чуят лично от него заплетените, смущаващи и на моменти противоречиви причини, накарали го да извърши кървавите нападения. Обвиняемият призна, че някои от предишните му изказвания са били бомбастични, но не се извини, нито показа признаци на разкаяние за убийствата, отбелязва изданието.
   Според обвинението и защитата централният въпрос в съдебния процес ще бъде да се определи дали Брайвик е вменяем, какъвто той настоява, че е. Ако се установи, че Брайвик е вменяем, той
може да получи присъда до 21 години затвор с възможност за удължаване, при положение че се прецени, че все още е опасен.
Ако бъде признат за невменяем, Брайвик може да бъде подложен на принудително психиатрично лечение, докато е налице болестта му, посочва "Ню Йорк таймс".
   Вчера беше денят, в който норвежците се надяваха, че може да  започнат да разбират как Брайвик е станал най-големият масов убиец в най-новата история на страната, пише британският в. "Гардиън".
   Почти девет месеца, след като уби 77 души за три часа, Брайвик се изправи пред съда, за да даде първите си показания след началото на процеса. "Знам, че това, което направих, беше ужасно, и че причиних неизмерима болка на хиляди хора. Но то беше необходимо", цитира изданието изказването на обвиняемия.
   Човекът, който заяви, че престъпленията му са целели да спасят Европа от унищожение под влияние на радикалния ислям, се оказа почитател на Ал Каида, изтъква британският в. "Дейли телеграф".
   Брайвик определи създадената от Осама бил Ладен организация като "най-успешната революционна сила в света". Според него европейските крайни националисти имат много да се учат от нейната структура и "култ към мъченичество".
   Обвиняемият разкри, че кървавата баня, която направи миналата година, е била замислена като "самоубийствено нападение", след което той не е очаквал да оцелее, отбелязва изданието.

/Илиян Могиларски/

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional