Свободата днес и тук 13 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Адвокати на злото

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
"Ханделсблат", 18 април 2012 г.


    Екипът адвокати, който защитава атентатора Брайвик, жъне критики, тъй като се снима като музи-кална група. Те не са  единствените - защитниците на масови убийци, нацисти и диктатори често са посрещани с неразбиране.
    В Норвегия започна процесът срещу масовия убиец Андерш Брайвик.
    Защитникът му Геир Липестад и неговите помощници Вибеке Хайн Бера, Од Ивар Грьон и Торд Ескилд Йордет се снимат като за  плакат на американски телевизионен сериал.
    "Тези снимки създават впечатление, че Липестад се дистанцира от своята роля. Той е защитник, не фотомодел", недоволства Пи Ар експертът Ханс Джилмейдън пред в. "Афтенпостен".
    Липестад среща критики и неразбиране не на последно място, защото самият той е баща на осем деца и член на норвежките социалдемократи - същата партия, към чиято дъщерна структура принад-лежаха 77-те жертви, убити от Брайвик на 22 юли 2011 година.
    Само няколко часа след масовото убийство адвокатът получава обаждане от полицията - Брайвик заявил, че иска да бъде  защитаван от Липестад и от никой друг. След известно време за  размисъл адвокатът се съгласява.
    "Правовата държава трябва да се придържа към принципите си", отбелязва той.
    Липестад посочва, че ще пледира "невинен", тъй като Брайвик е действал "при неизбежна отбрана". Критици обвиняват 47-годишния юрист, че ако следва тази тактика, ще бъде използван като "мегафон" за разпространяване на болния светоглед на Брайвик - атентаторът вече заяви, че е трябвало да направи нещо срещу ислямизацията на Норвегия и поради тази причина е действал при неизбежна отбрана.

    Други защитници също са обект на много спорове.
    От над половин век Фриц Щайнакер представлява бившия лекар от СС Ариберт Хайм. Хайм, когото светът познава под прякора "Доктор  Смърт", през 1962 година оставя в адвокатската кантора "Др. Латенерн енд Щайнакер" (Dr.  Latenern & Steinacker) пълномощно за своята защита. Никога обаче не се стига до процес, на който той да присъства - лекарят изчезва няколко месеца по-късно, а защитникът му никога не го среща лично. През 1961 година лекарят от концентрационните лагери Йозеф Менгеле също наема франкфуртската кантора, както и Ото Хунше, който през 1965 година застава пред съда като помощник на Айхман. Херман Круми, друг помощник на Айхман, също е сред клиентите на адво-ката, както и Виктор Капезиус, обвиняем в процеса за Аушвиц (от 1963 година), и Бруно Бергер, обви-нен в помагачество за 86 убийства и осъден на три години затвор.
    "Човекът, на когото се доверяват масовите убийци" - така определи в. "Цайт" Щайнакер.

    Жак Вержес напълно е заслужил славата на "адвокат на злото".   Сред клиентите му са бившият югославски диктатор Слободан  Милошевич, нацистът Клаус Барби ("Касапинът от Лион"),  терористът Илич Рамирес Санчес, известен като Карлос Чакала, бившият външен министър на Ирак Тарик Азиз и бившият диктатор на Того Еядема.
    Пред в. "Велт ам зонтаг" Вержес заявява, че би защитавал и Адолф Хитлер и полага усилия, в крайна сметка безуспешни, за защитата на Саддам Хюсеин.
    "За да можеш да разбереш и да се пребориш с някого, първо трябва да знаеш кой е той", отбелязва адвокатът.
    Първият му голям процес е през 1958 година, когато защитава терористката Джамила Бухиред, за която по-късно се жени. В името на алжирското освободително движение тя извършвала бомбени 
атентати срещу цивилни.

    "Ако трябва, ще приема оправдаващи материали дори от дявола", заяви Улрих Буш в Мюнхен, дока-то защитаваше бившия пазач в концентрационните лагери Джон Демянюк. Тогава обвиниха Буш, че твърденията му за фалшифициране на доказателствени средства могат да се прочетат и в някои край-нодесни интернет сайтове. Високият почти два метра рейнландец предизвика скандали също така с многобройните, дълги цели страници молби към съда и с гръмогласните пререкания със съдията.
    Буш е женен за американка, чиито родители са от украински произход. Адвокатът все пак загуби процеса - на 12 май 2011 година роденият в Украйна Демянюк беше осъден на пет години  затвор за помагачество в масовото убийство на 28 060 души. Като пазач в лагера Собибор през 1943 година той е бил част от машината за унищожение, посочи съдът. Все пак Демянюк не влезе в затвора, тъй като през март тази година почина в старчески дом.

    Адвокатът Роберт Серватиус, който почина през 1983 година, бе известен като защитник по Нюрн-бергските процеси. Тогава той защитава нацисткия лекар Карл Бранд и икономическия ръководител на Райха Паул Плайгер.
    През 1960 година Серватиус защитава като единствен  германски адвокат отведения в Израел Адолф Айхман. Той поема  защитaта от "чисто любопитство", заради "удоволствието от  борбата" и тъй като според него "тук става дума за нещо повече, а не само за Айхман", както тогава сам посочва.

    Адвокатът Стивън Джоунс защитава Тимъти Джеймс Маквей, който през 1995 година взриви бомба във федерална сграда в Оклахома сити и причини смъртта на 168 души. През 1997 година Маквей бе
осъден за деянието си и през 2001 година - екзекутиран със смъртоносна инжекция.
    Джоунс, който вече е на 71 години, никога не е бил убеден, че Маквей е действал сам и пътува до редица страни в опит да докаже теорията си. По-късно като съучастници са осъдени Тери Никълъс (на доживотен затвор) и Майкъл Фортие (на 12 години затвор). През 2000 година самият Маквей нарежда на Джоунс и неговия втори адвокат Робърт Най да спрат да се борят срещу смъртната присъда.

/БТА/Елена Савова 

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional