Свободата днес и тук 24 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Първата опиумна победа в Афганистан

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Дан Морисън, в. "Ню Йорк таймс", 18 април 2012 г.

Тазгодишната реколта от афганистански опиум се задава и талибаните очакват изобилната продукция да финансира пореден период на политически убийства и съгласувани нападения, като
извършените в Кабул и други афганистански градове в събота.
    Според обзора на ООН за афганистанския опиум за 2011 г. афганистанските фермери са спечелили миналата година 1,4 милиарда долара, което е със 133 процента повече, отколкото през 2010 г. Сумата се равнява на около 9 процента от брутния вътрешен продукт на страната.
    Афганистанският опиум се преработва в хероин, който после залива улиците в градовете по цял свят. Тази дейност финансира талибанските бойци и атентатори самоубийци.
    От друга страна пак тя спасява афганистанските земеделци от глад. Какво да се прави тогава? Ами да купуваме афганистански опиум. Нямам предвид вие и аз лично, а Чичо Сам. Ако САЩ и партньорите му изкупуват цялото количество произведен в Афганистан опиум, основният източник на корупция в Афганистан ще изчезне, насилието в атакуваните от талибаните райони ще спадне, доставките на хе-роин по света ще пропаднат, а световният недостиг на морфин - причиняващ толкова много скрито стра-дание - ще намалее.
    Между 2001 и 2010 г. американското правителство похарчи приблизително 4,7 милиарда долара за програми за изкореняване на маковите насаждения и за борба с дрогата в Афганистан според данните на Службата за изследвания към Конгреса на САЩ. Тези усилия бяха до голяма степен безсмислени. Осъзнавайки отчасти проблема, през 2009 г. американското правителство преустанови усилията за изкореняване на мака и оттогава насърчава програми за "алтернативни начини за прехрана", за да накара фермерите да отглеждат други култури. Само че и това не спря търговията с опиум: опиумът се отглежда лесно, а се изкарват и добри пари.
    Да се похарчат, да речем, дори само един-два милиарда долара годишно за премахване на тази отглеждана само за продан култура от пазара би било на сметка, от полза би било дори ако всичкият
суров опиум (към 5800 тона през 2011 г.) бъде просто изхвърлен в океана.
    Тези лепкави упоителни блокчета обаче могат да намерят и по-добро приложение. Афганистанският опиум може да помогне за намаляване на постоянния недостиг от морфин, от който страдат хората в сто-тици хиляди домове, болници и хосписи по света.
    По оценка на Световната здравна организация (СЗО) 5,5 милиарда души (около 83 процента от на-селението на света) имат "малък или никакъв достъп" до болкоуспокояващи опиати. "През 2006 г. све-тът е използвал 231 тона морфинови еквиваленти. Ако всички страни увеличат потреблението си до адекватните равнища, необходимото количество би достигнало 1292 тона, което прави шест пъти пове-че", писа миналата година Мари-Джоузефин Сея от университета Темпъл заедно с още четирима съавто-ри в изданието на СЗО "Джърнъл от пейн енд пелиътив кеър фармакотерапи".
    Ромеш Бхаташарджи, бивш специален пълномощник по наркотичните средства на Индия, смята, че Афганистан трябва да въведе лицензионна система като тази, която се използва в страната му. В Индия опиумът се отглежда от фермери, които имат специално разрешително, и се преработва в държавни фабрики като тази в северния град Газипур на брега на река Ганг. Оттук той се изнася или се прера-ботва в кодеин и други медикаменти.
    "Предишните усилия за изкореняване. . . бяха провал", ми каза Бхаташарджи миналата година. "Опиумните лицензи в Афганистан обаче биха имали реален смисъл", понеже ще осигурят почтено сред-ство за препитание на афганистанските фермери, като същевременно задоволяват нуждата от лекарства на много други хора. "Неизбежно ще има известно изтичане към черния пазар", признава той, но и това би било напредък, при положение че сега целият произведен в Афганистан опиум се продава неза-конно.
    Конвенционалните мерки за ограничаване на производството на опиум в Афганистан не успяха да ограничат търговията с хероин. Междувременно пациентите с рак и СПИН по света живеят и умират в
никому ненужни мъки. Така че, нека отстраним посредниците, хората, които го преработват незаконно, и наркобосовете и просто да започнем самите ние да купуваме афганистанския опиум - на едро, плано-во, година след година.
/БТА/
    
/Десислава Иванова/

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional