Свободата днес и тук 19 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

"Ню Йорк таймс": Евентуална загуба на Саркози на изборите ще се усети отвъд Франция

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
БТА


Париж, 20 април /БТА/
    Никола Саркози е изправен пред големи проблеми и за момента изглежда, че ще бъде единственият френски президент с един мандат от 1981 г. насам. Той се състезава рамо до рамо с главния си съперник, кандидата на социалистите Франсоа Оланд в първия тур от изборите в неделя, когато ще премерят сили 10 кандидати, но според проучванията ще загуби от Оланд в балотажа след две седмици, пише "Ню Йорк таймс".
    Евентуалната му загуба ще бъде усетена далеч отвъд Париж. Саркози имаше спорни, но ценни отношения с германския канцлер Ангела Меркел, която също е консерватор, по въпроси, свързани с Европейския съюз и еврозоната, с британците - по въпроси, свързани с отбраната, включително войната в Либия, и с президента Барак Обама - по въпроси, засягащи Иран и Израел, НАТО и Русия.
    Победа на центристки социалист като Оланд, който настоява за по-големи данъци за богатите и поставя на първо място растежа, а на второ икономиите, ще създаде незабавно напрежение с Германия и ще разтърси финансовите пазари, които са вече изнервени от размера на френския дълг. Оланд каза също, че иска да изтегли френските войски от Афганистан по-скоро от предвиденото от НАТО. Въпреки това той твърди, че първата му визита в чужбина ще е в Берлин, независимо колко хладно ще е посрещането му, пише американското издание.
        Задълбочаващото се социално неравенство се превърна в гореща тема в цяла Европа и ако Оланд спечели, решението му да наложи по-големи данъци на богатите може да бъде подкрепено и на другаде, дори в САЩ, където президентът Барак Обама вече представи т. нар. Правило Бъфет за данъчно облагане с най-малко 30 на сто на доходи от над 1 милион долара годишно.
        Потенциална победа на Оланд вече изнервя пазарите за това доколко Франция и дори други европейски страни са готови да се придържат към обещанията за икономии. Това е така, макар че Оланд обещава да балансира бюджета на Франция до 2017 г. Според цитирания от изданието изтъкнат икономист Никола Бавере подобен ход ще ограничи политическия избор на Оланд, но същото се отнася и за Саркози.
        "Независимо кой бъде избран, Франция ще навлезе в голяма конфронтация с пазарите", каза Бавере. Начело с Оланд обаче изпитанието с пазарите ще дойде по-скоро, смята той.
        Според Патрик Бюисон, главен съветник на антуража на сегашния президент, на когото приписват победата на Саркози през 2007 г., президентът е погрешно критикуван за ексцентричните си навици и богати приятели, жертва е на глобалната икономическа криза и ще победи на изборите. "Саркози не обича парите, той обича успеха", каза Бюисон, цитиран от "Ню Йорк таймс". Според него в сегашните избори става въпрос за ценности и характер, а Саркози ще продължи да защитава фундаменталните ценности на Франция и да оспорва компетентността на Оланд. Днешната кампания на Саркози е изградена около ценностите на националната идентичност - на държава, която се защитава от заплахите на глобализацията и неконтролираната имиграция, твърди съветникът.
/Теодора Тодорова/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional