Свободата днес и тук 25 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Оланд и Саркози отиват на втория тур

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
News.bg (http://news.ibox.bg)

Социалистът Франсоа Оланд получава 28.3 % от вота , а действащият президент на Франция Никола Саркози - 27.02 % от гласовете на първия тур на президентския избори в страната, съобщи телевизия Euronews .

Оланд и Саркози се класират за втория тур на вота.

Оглавяващата Националния фронт Марин льо Пен печели 18.05%, изпреварвайки лидера на Левия фронт Жан-Люк Меланшон, който е с 11.12%. Франсоа Бейру от формацията Демократично движение получава 9.11%,кандидатката на Зелената партия Ева Жоли - 2%.

Наблюдателите определят резултата на Марин льо Пен като изненадващо добър.

За втория тур, който ще се проведе на 6 май, Оланд е с по-добра изходна позиция от Саркози. Това обаче не му гарантира победа, той като е трудно да се прогнозира как ще гласуват привържениците на Марин льо Пен.

Междувременно Саркози поиска три дебата между него и Оланд между двата тура на вота. Оланд обаче се обяви против предложението на Саркози.

Според социологически проучвания, Оланд ще получи около 91% от гласовете на избирателите на Меланшон, 84% от тези на кандидатката на зелените Жоли, 40% от гласовете на Байру, 27% от избирателите на Марин льо Пен и 28% от вота на негласувалите на първия тур.

Очаква се Саркози да получи подкрепата на 52% от избирателите на Марин льо Пен, 25% от тези на Байру и 13% от неучаствалите на първия тур.

Социолозите прогнозират, че Оланд ще победи на втория тур с преднина между 8 и 12 процента.

46 млн. избиратели във Франция имат право на глас на изборите за президент. Анализаторите нарекоха битката за Елисейския дворец - "Референдум за политиката на досегашния държавен глава на Петата република Никола Саркози".

При изключително висока избирателна активност протече вотът в страната - по последни данни упражнилите правото си на глас французи са 80%

Основните опоненти в кандидат-президентската кампания дадоха гласа си.
Действащият президент Саркози настоява, че само той може да запази „силна Франция". Оланд пък твърди, че е „ред на левицата да управлява", припомня Би Би Си.

Общо десетима кандидати за държавен глава се състезаваха във втга за президент на Франция .

Това са Ева Жоли от Зелената партия, Марин Льо Пен - Национален фронт, крайна десница, Никола Саркози - Съюз за народно движение, Жан-Люк Меленшон от Ляв фронт, подкрепян от комунистите, Филип Путу - Нова антикапиталистическа партия, Натали Арто, партия Работническа борба, Жак Шеминад Солидарност и прогрес, Франсоа Бейру Демократично движение, център, Никола Дюпон-Енян "Република на крак", Франсоа Оланд - Социалистическа партия.

Преди година и половина Саркози изглеждаше сигурният печеливш, но после дойде кризата и спад в доверието към него. Така изненадващо напред излезе Оланд, който пък застана на мястото на дотогавашния социалистически кандидат Доминик Строс-Кан.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.




Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.



Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev



 



Story of Stuff



Подкрепете този сайт





Red House Sofia




Valid XHTML 1.0 Transitional