Свободата днес и тук 25 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Враговете на Асад не вярват на примирието в Сирия, но нямат особен избор

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Бейрут, 23 април /Доминик Евънс от Ройтерс/


     Едва първите наблюдатели на примирието стъпиха миналата седмица на сирийска земя и противниците на Башар Асад започнаха да обсъждат вероятността за провал на мисията им и да предупреждават за наказателни мерки срещу сирийския президент.
    Емирът на Катар даде на "дефектното" примирие три процента шанс да просъществува, а американски висши представители, изтъквайки неспиращия обстрел по бунтовническите позиции, поставиха въпроса струва ли си изобщо да се изпращат още наблюдатели в Сирия.
    Франция заяви, че не вярва в примирието, понеже Асад не е искрен, и дори генералният секретар на ООН Бан Ки-мун каза, че Сирия трябва да демонстрира, че държи да има мир.
    Но въпреки съмненията и скептицизма към частичното примирие, въпреки проточилите се спорове около създаването на надеждна наблюдателска мисия, критиците на Асад знаят, че нямат кой знае какви други средства за прекратяване на насилието в Сирия.
    Те все още не желаят да обмислят използването на военна сила. В същото време се сблъскват със съпротивата на Русия и Китай срещу налагането на санкции на ООН на Сирия. При това положение не разполагат с особени дипломатически ходове за оказване на натиск в подкрепа на шумната си риторика срещу сирийския лидер.
    Примирието, договорено от международния посредник Кофи Анан, влезе в сила миналата седмица. Сирийски активисти твърдят, че Сирия го нарушава, като обстрелва град Хомс и други бастиони на  опозицията, като не изтегля тежкото въоръжение от градовете.
    Правителството казва, че бунтовниците са извършили поне три големи бомбардировки и са убили десетки хора.
    Въпреки песимизма, засилва се убеждението, че Асад може да бъде свален в близко време единствено чрез военна интервенция, но повечето страни са твърдо против това, казва Джулиън Барнс-Дейси от Европейския съвет за международни отношения. Не съм убеден, че САЩ и Европа биха искали да отменят наблюдателската мисия и да обявят, че плана на Анан се е провалил напълно без алтернативна възможност за действие, отбелязва той.
      Срещата "Приятели на Сирия" в Париж определи мирния план на Анан като "последна надежда" за избягване на реална гражданска война след 13 месеца сътресения, при които според ООН силите на Асад са избили най-малко 9000 души.
    Американският държавен секретар Хилари Клинтън призова Съвета за сигурност на ООН да подготви резолюция за санкции, чрез които да се засили натискът върху Асад, за да бъде накаран да се подчини на примирието и да приеме пълноценна наблюдателска мисия.
    Клинтън обаче призна, че каквато и да било резолюция за санкции на този етап ще бъде блокирана от Русия, която е в близки военни отношения с правителството на Асад и заедно с Китай наложи вето на две по-ранни проекторезолюции срещу Дамаск.
    "Скептичен съм, че може да има жизнеспособен "план Б", който да се обсъди в Съвета за сигурност. Пречка за това е съпротивата на Русия", казва Барнс Дейси.
    Предупрежденията на Запада и Арабските страни целят да поддържат натиска върху Асад да спазва примирието, но пороят от песимистични изказвания може да саботира мисията преди още да е заработила пълноценно.
    "Жалко е, че някои страни не подкрепят изцяло плана. Ако твърдите, че шансът е 3 процента, това още повече намалява вероятността за успех", казва западен дипломат в района.
     Саудитският външен министър принц Сауд ал Фейсал, който заедно с Катар призова да се достави оръжие и финанси на противниците на Асад, каза в Париж, че докато насилието продължава, чуждестранните сили би трябвало "най-малкото . . . да помогнат на сирийците да се защитят".
    Но подобно на други сили, въвлечени в сирийската криза, сред които е и съседна Турция, страните от Персийския залив може да не успеят да подплатят силните си изказвания с действия и така планът на Анан да остане единственият жизнеспособен вариант.
    "Предвид пълната липса на одобрение за американска интервенция, нежеланието на Турция да се намеси, освен под американско и европейско водачество, и очевидното перчене на Саудитска Арабия, без каквото и да било покритие на думите с дела, не виждам стратегическа причина за провал на споразумението на Анан", казва Шашанк Джоши от военния мозъчен тръст RUSI.
    От сирийска гледна точка Асад също може да има интерес да гарантира  примирието.
    Постигнатото тази седмица между ООН и Сирия споразумение отправя конкретни искания както към правителството, така и към сирийските бунтовници, като на практика възлага на двете страни в конфликта обща отговорност за прекратяване на кръвопролитията.
    Това е дипломатическо постижение за властите в Дамаск, които от началото на бунта срещу Асад твърдят, че се борят срещу подпомагани от чужбина бойци.
    Примирието дава на Асад също възможност да прегрупира армията и силите си за сигурност след седмици на офанзиви срещу бунтовниците в Дамаск, Хомс, Идлиб и Дераа. Причинявайки огромно страдание на населението, правителствените сили, с изключение на елитните части, се изчерпват психически.
    "Деморализиращо е да водиш операции срещу бунтовниците, да обстрелваш населени градски райони и да разполагаш войски далеч от дома", каза Джоши.
    "Това създава огромно напрежение върху въоръжените сили, а Асад има много малко елитни части на разположение, така че прекратяването на огъня е от полза и за неговата военна стратегия", обяснява той.
    Прекъсването на кръвопролитията е шанс и за противниците на Асад, тъй като дава възможност на въоръжените групи да се обединят и насърчава протестиращите да се върнат на улиците.
    "Смятам, че Асад има голям интерес от наблюдателската мисия, но в негов интерес е и да си гарантира, че мисията няма да е твърде многочислена, прекалено мобилна и ефективна", отбелязва
Джоши.
/БТА/   
 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional