Свободата днес и тук 14 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Помилването на политзатворници е механизъм, удобен за властта, заявява руски експерт пред "РБК дейли"

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
БТА


Москва, 24 април /БТА/
    Руският печат коментира помилването на Сергей Мохнаткин,  задържан през 2009 г. по време на неразрешена демонстрация в Москва и осъден на 2,5 г. затвор за насилие срещу полицай. През своя мандат президентът Дмитрий Медведев подписваше укази за помилване два-три пъти годишно и всеки път излизаха на свобода по 10-20 души, главно осъдени за дребни престъпления. Вчера той опрости наказанията на общо 14, отбелязва "Комсомолская правда".
    Руски нерегистрирани опозиционни партии обявиха Мохнаткин за политзатворник и го включиха в списък с общо 37 политически затворници, които помолиха да бъдат освободени от държавния глава. Мохнаткин подаде молба за помилване, но не се призна за виновен и смята да обжалва присъдата. Той твърди, че се е озовал на площада случайно и просто е защитил жена, бита от стражи на реда, напомня вестникът.
    Мохнаткин, роден през 1954 г., бе освободен пръв сред хората от списъка, тъй като е сред най-възрастните политзатворници в Русия и един от малкото, написали молба за помилване. Излежал е по-голямата част от присъдата си и всъщност не е опозиционер, обяснява пред "РБК дейли" Сергей Давидис от ръководството на руския Съюз за солидарност с политзатворниците.
    Обществото в Русия може да издейства освобождаването и на други политически затворници, ако продължи натиска върху властта, твърди Давидис. Според Дмитрий Аграновски, адвокат на Мохнаткин и на други хора, намесени в политически дела, новоизбраният президент Владимир Путин също може би ще помилва политзатворници - механизъм, използван и от беларуския президент Александър Лукашенко срещу неговите опоненти. Той е удобен и за правоохранителите, защото не предполага човекът по принцип да е хвърлен в затвора несправедливо, отбелязва юристът.
       "Московский комсомолец" нарича указа за помилване "прощална милост на президента" Медведев, който ще предаде висшия пост на Путин през май. Изданието цитира руския опозиционер Борис Немцов, според когото освобождаването на хора от списъка на опозицията е  "единственият шанс на Медведев да остави положителна следа в историята".
    Опозицията оживено обсъжда помилването на Мохнаткин - освобождаването на политзатворниците бе сред основните искания в резолюциите на протестните митинги в Русия през последните месеци. Дори адвокатите му обаче не знаят кога помилваният ще излезе на свобода, добавя всекидневникът.
    В интервю за "Новие известия" Мохнаткин споделя, че след като бъде освободен, смята да работи за правозащитни организации. Главен виновник за случая с него според помилвания е "системата, сама по себе си насочена към неуважение спрямо хората", и "боклукът в главите на преките изпълнители на държавната воля". "Тук спада и съдът", уточнява той.
    Решението за помилване на Мохнаткин, "взето две седмици преди новият президент да встъпи в длъжност, показа реалния политически ресурс на президента Дмитрий Медведев", коментира политологът Константин Ремчуков в предаване на радио "Ехото на Москва", цитирано в "Независимая газета".
    "Буквално колкото напръстник. Малък излезе ресурсът на президента, и то само две седмици преди да свърши неговото президентство", добавя експертът.


 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional