Свободата днес и тук 25 Септември 2020  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Китайският трудов пазар вече облагодетелства работниците

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Андреас Ландвер /агенция ДПА, 22 април 2012 година, Германия/

   
Отминаха дните, когато китайските компании разполагаха с изобилие от работна сила, която да ривличат.

    "Днес Китай е пазар за служители, а вече не пазар за работодатели", според Чжън Цинхао, китайския шеф на германската компания Rittal в Шанхай.
    "Работниците могат лесно да си намерят друга работа", отбелязва Чжън. За Rittal работят 1200 души, произвеждащи комутаторни табла и климатични системи, както и кутии за сървъри и мрежи.
    "Ние наистина трябва да изоставим практиката да задържаме нашите работници", казва Чжън. В момента текучеството на неквалифициран персонал в Rittal е около 13 % на година, докато при други компании се наблюдават равнища, достигащи 25 %.
    Квалифицираните работници не са достатъчно и недостигът създава проблеми за китайските и чуждестранните компании, желаещи да разширят дейността си на нарастващия пазар.
    Някога всички китайски работници се стремяха да работят за чуждестранна компания. "Нещата вече не стоят така", коментира Чжън. И германските, и японските, и американските компании имат репутация на добри работодатели, но китайските вече стават все по-привлекателни.
    Маркетинговият директор на Rittal Кристоф Казелиц е на мнение, че мениджърите в Китай трябва да се грижат повече за работниците си, отколкото на Запад, когато става дума за комуникация и мотивация.
    "Тук парите не са всичко. Персоналът трябва се чувства като у дома си", твърди той.
    Сигурността на работното място, обучението, перспективите за повишение, дългосрочните договори, добрите условия на живот и труд и отпускът по майчинство - всички те са важни, заедно със съвместните дейности с персонал на друга компания и спорта.
    "Ангажирани сме с всеки аспект от живота на нашия персонал", казва Гу Цзяндан, китайският шеф на Phoenix Contact, германска компания в Нанцзин.
    Увеличенията на заплатите с над 10 % вече не са нещо необичайно в Китай. Неквалифицираните работници обикновено изкарват между 1500 и 1800 юана (между 240 и 285 долара) бруто, но опитните инженери печелят към 100 000 юана.
    Разходите за социално осигуряване също нарастват, както и плащанията за транспорт и квартира. В по-големите метрополитени като Шанхай и Пекин заплатите се повишават с темповете на текучество на персонал.
    Марк Вухерер, оглавяващ промишленото подразделение на Siemens в Китай, отбелязва, че дори прочутият германски производител усеща промяната. "Намирането на добър персонал и задържането му е горещ проблем", казва той.
    "Като компания, работеща в световен мащаб, за нас вероятно е по-лесно, отколкото за други, но това е въпрос на квалификационна програма, отговорност, бъдещи перспективи", допълва Вухерер.
    Цю Хуалай, китайският ръководител на концерна Festo с централа в Югозападна Германия, разказва подобна история. "Общо взето не е лесно да се намерят качествени хора. Има нужда от добри работници", коментира той.
    Компанията се стреми да насърчава положителната работна атмосфера и се радва на сравнително ниски равнища на текучество на персонал. "Не е само въпрос на заплащане. Свързано е повече с хоризонтална йерархия, обучение на персонала и доверието, което гласуваме на персонала си", допълва Цю.
    Това дава отражение в лоялността, която много работници показват към компанията работодател.
    "Предпочитам да работя за германска компания", казва склададжията Ван, който от шест години работи за Festo в Цзинан (столицата на провинция Шандун). "Работната атмосфера е по-добра и отношенията с по-високопоставения персонал са добри", заключава той. /Превод от английски: Цветомира Маринова/

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional