Свободата днес и тук 21 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Ще се сбогува ли Франция с Владимир Путин?

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Санкт Петербург, 24 април /Иван Преображенски от Росбалт/


    Първият тур от президентските избори във Франция потвърди, че действащият глава на Петата република няма големи шансове да запази поста си. Най-вероятно още на 7 май, когато встъпи в длъжност новият президент Владимир Путин, ще стане ясно, че в близките пет години руският лидер ще трябва да сътрудничи със социалиста Франсоа Оланд. А той се очаква да започне външнополитическата си дейност, като постави под съмнение някои проекти на своя предшественик.
    Например доставките на хеликоптероносачи тип "Мистрал" за Русия и участието на френски компании в енергийни проекти на руска територия. Оланд със сигурност не ще пропусне и да напомни на Владимир Путин за защитата на човешките права, най-вече тези на сексуалните малцинства - инак бъдещият френски президент нямаше да е "ляв".
    По данни от следизборно допитване, поръчано от френския в. "Паризиен", вторият тур ще бъде спечелен от Франсоа Оланд с осезаема разлика от резултата на Саркози. 53 на сто от избирателите смятат да подкрепят лидера на социалистите, а 47 процента - действащия президент.
    Доколкото не става дума за "ляв" вестник, за какъвто е смятан примерно "Фигаро", съотношението 53 срещу 47 на сто всъщност отразява сценарий, оптимистичен за днешния френски президент. В крайна сметка резултатът от "мача" може да е къде по-разгромен. Всъщност няма смисъл да гадаем - вторият изборен тур е скоро, на 6 май.
    Щабът на Саркози все още храни надежди за победа. Кой знае, може да се намери някой компромат и срещу Оланд, както стана с предишния фаворит на левицата Доминик Строс-Кан, изгубил шансовете да участва в президентската надпревара след секс-скандал с камериерка в американски хотел. Та нали компроматите са един вид специалитет на екипа, събран от Саркози. В навечерието на предишните избори неговите хора успяха с подобни не съвсем "чисти" похвати да "избутат" от президентската надпревара Доминик дьо Вилпен - основния му конкурент "отдясно".
    Ако обаче Сарко (както французите наричат своя президент) няма скрити козове в ръкава, ще му се наложи да напусне Елисейския дворец. Франция е уморена и от него самия, и от шумните му изявления, рядко съпровождани с радикални решения, и от неспирната му публична дейност, включително по руското направление (например след войната в Южна Осетия). Страната иска "скучен" президент и разполага с всички шансове да се сдобие с такъв в лицето на Франсоа Оланд.
    При това положение се очертават цял куп не твърде приятни изненади за Русия. За външната ни политика пак може да стане препъникамък традицията да създаваме връзки не с държавите, а с техните лидери. Естествено е "приятно" да знаем, че няма да хлътнем само ние в този капан. Лични отношения със Саркози градеше например федералният канцлер на Германия Ангела Меркел. През първите месеци след избирането на Оланд тя надали ще може да разчита на "добри работни контакти" с новия френски лидер.   

Все пак обаче Германия и Франция са "двойният мотор" на Евросъюза и като такъв са обречени на помирение и приятелство, независимо кой поема кормилото в тези държави. Така ще продължава и занапред, поне докато съществува ЕС и еврото остава единно платежно средство. 
    Случаят с Русия е съвсем различен. Нищо чудно френско-руските отношения да се пропукат отвсякъде. Първо, няма да го има вече приятелството, свързвало Владимир Путин (и Дмитрий Медведев) с Никола Саркози. Твърде е вероятно това "да погребе" днешните преговори с Грузия за Абхазия и Южна Осетия, тъй като вече няма да е на власт съавторът на т. нар. план за мирно уреждане "Саркози-Медведев". Напоследък Тбилиси дейно се подготвя за този вариант и съвсем не крие, че разчита на промени в общата позиция на ЕС по проблема с териториалната цялост на Грузия.
    Ще се променят и отношенията в икономиката, градени до голяма степен въз основа на гаранции, осигурявани от "първите лица". На първо време Оланд едва ли ще има нагласа за "конструктивно взаимодействие" с едрите френски корпорации. Новият президент социалист ще трябва да демонстрира подчертано "лява" и "социална" политика.      
    Още по-малко пък някой би подпомогнал големите национални компании да сътрудничат с не съвсем "демократична" Русия, както кабинетът на Оланд със сигурност ще нарича през първите си месеци курса на Владимир Путин.
    Може да потънат в забрава ред сключени вече спогодби, например за доставка и сглобяване на хеликоптероносачи "Мистрал", тъй като става дума да получим технологии с двойно предназначение. А ще "увиснат" и по-дребни военни договори.
    После, както става обикновено, Оланд също ще схване, че колкото и да е "антидемократичен" управляващият режим в Русия, все ще се наложи Франция някак да сътрудничи с него. А да не забравяме, че щом бъде върнат "дългът към избирателите", ще дойде време президентът да се издължи и към спонсорите на избирателната кампания. Дотогава обаче Франция ще свари да промени своя външнополитически и външноикономически курс тъй радикално (от гледище на руската власт), че няма как да наречем тоя процес, освен сбогуване с Владимир Путин. И в двустранните връзки ще остане "горчивинка" за доста години напред. /БТА/ 
/Андрей Шарков/


 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional