Свободата днес и тук 22 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

"Вашингтон пост": Парите на Сирия бързо свършват, но Асад и обкръжението му все още устояват на икономическите трудности

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
БТАВашингтон, 25 април /БТА/
    Паричните резерви на Сирия бързо намаляват с настъпването на 13-ия месец на нтиправителственото въстание, смятат служители на разузнаването и финансови анализатори, според които икономиката на страната постепенно запада в резултат на санкциите, пише "Вашингтон пост".
      Финансовият кръвоизлив принуди сирийските власти да спрат да осигуряват образование, здравеопазване и други основни услуги в някои части на страната и накара правителството да потърси
повече помощ от Иран, за да възстанови курса на валутата. Приходите от сирийския петрол почти спряха, като дори Китай и Индия отказват да приемат суровото гориво на страната, смятат анализаторите.
    Президентът Башар Асад обаче изглежда е защитил себе си и близкото си обкръжение от повечето трудности в резултат на санкциите и търговското ембарго, които повишават цените на храните и горивата за мнозина от 20-милионното население на страната, твърдят американски и близкоизточни анализатори и финансови експерти. Според тях резервите на Асад и значителните преходи от черния пазар вероятно ще са достатъчни, за да държат на власт елита още няколко месеца, а може би и по-дълго.
      Не се очаква правителството да изпита скоро трудности за финансиране на военните си операции, пише американското издание.
        Според вестника оцеляването на Асад е застрашено не толкова от икономическите санкции и ембаргото, които са довели до повишаване на цените за обикновените граждани, колкото от намаляването на твърдата валута в банковите сметки на правителството. Резервите в твърда валута, оценявани на 20 млрд. долара годишно, намаляха рязко до 5-10 млрд. долара и сега продължават да намаляват с 1 млрд. долара на месец, смятат служители на източни и западни разузнавателни служби с достъп до оценки на сирийската икономика. Американски служители отделно потвърдиха, че резервите на Сирия са намалели с повече от 50 на сто от началото на бунта.
        Вестникът цитира служител от правителството на Барак Обама, според когото надеждата е Асад не просто да не може да финансира репресиите, но и че натискът върху него ще продължи в друг аспект - като предизвика разцепление между него и военния и бизнес елит на страната.
       
/Теодора Тодорова/

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional