Свободата днес и тук 22 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Ал Каида се съсредоточава върху тактиката "вълк единак"

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Отава, 25 април /Дейвид Люнгрен от Ройтерс/


        Новото фокусиране на Ал Каида върху тактиката "вълк единак" затруднява западните разузнавателни агенции да предотвратяват терористични нападения, заяви в понеделник директорът на разузнавателната служба на Канада.
        В необичайно признание, че превключването на Ал Каида към "индивидуален джихад" създава проблеми, той каза, че вълците единаци трудно могат да бъдат забелязани, защото не принадлежат
към по-голяма мрежа, която може да привлече внимание.
        "Когато имате индивид, който не говори с никого, вие или се нуждаете от късмет - което понякога се случва - или той трябва да направи малка грешка тук-там", каза Ричард Фадън, директор на Канадската служба за разузнаване и сигурност, пред комисията за борба срещу тероризма към канадския Сенат.
        Той каза, че Ал Каида е решила да насърчава солови акции, защото било твърде трудно да организира големи операции като терористичните атаки от 11 септември в САЩ.
        Канада, заедно с разузнавателни агенции в САЩ, Франция, Германия и Австралия, се опитва да схване по-добре мотивите на единичните нападатели.
         "Не е лесно, защото тези хора изглежда са смесица от терористи и други, които просто имат дълбоки лични проблеми. Така че става твърде трудно да се опитаме да разработим доктрина, серия от оперативни способности, за да се справим с тях. Ако трябва да бъдем честни, да, това ни тревожи", каза главният шпионин.
        Фадън каза, че пример за вълк единак е Мохамед Мера, който уби седем души във Франция миналия месец. Мера, който загина в престрелка с полицията, каза, че е бил вдъхновен от Ал Каида.
        Фадън прогнозира, че броят на соловите нападенията ще нарасне и каза, че една от главните действащи сили зад новата кампания е списание "Инспайър", което се представя за издание на базираната в Йемен група "Ал Каида на Арабския полуостров".
        Списанието, което веднъж публикува статия, озаглавена "Направете бомба в кухнята на майка си" - дава много точни инструкции как да се нанесат най-големи щети, каза той.
        "Трябва да кажа, че моите колеги във Великобритания, Австралия и САЩ смятат същото. Вече сме свидетели на увеличаване на броя на хората, които действат самостоятелно, и това наистина усложнява работата ни", каза Фадън.
        По-късно той добави, че един от начините да се заловят вълците единаци, преди да нападнат, е да се следи внимателно интернет пространството.
        "Повечето от тях комуникират по един или друг начин по интернет, те се опитват да открият нещо, да се свържат по неоперативен начин с други индивиди, които може да споделят възгледите им", каза той пред репортери.
        "Нашият опит и този на други страни сочи, че това е главният начин да добиете представа дали някой се готви да извърши нещо незаконно. Така че трябва да следим това в известна степен". /БТА/
/Теодора Тодорова/


 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional