Свободата днес и тук 17 Август 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Ново блъфиране за АЕЦ "Белене" (или политическа манипулация за 200 млрд. евро)

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Красен Станчев, http://www.dnevnik.bg/

На 20 април 2012 г. в интервю за "Здравей, България" по "Нова тв" Румен Овчаров и на 24 април, в "Референдум" по БНТ, неговият другар по партия и бивш министър на икономиката Петър Димитров подхвърлиха на мисленото от тях за невежо обществено мнение "новината", че печалбата (не приходите) от АЕЦ "Белене" за 60-годишен период на експлоатация щяла да бъде 200 милиарда евро.

Сметката

Една проста сметка показва при каква цена на електроенергията би се достигнал приход 200 милиарда евро при нулеви разходи, т.е. ако целият доход отива за печалба, без да се формират фондове за извеждане от експлоатация и за съхраняване на радиоактивни отпадъци и ако двата блока работят непрекъснато през целия 60-годишен период.

При тези предпоставки 2000 MW мощност биха произвели при едногодишна непрекъсната работа (за една година това са 8760 часа) 17 520 000 MWh електроенергия, а за 60 години, съответно, 1 051 200 000 MWh.

Така, за да се получи 200 милиарда евро приход, заложената от Овчаров и Димитров цена за 1 MWh трябва да е 190 евро, т.е 19 евроцента на киловатчас.

Коментарът

Тази цена, разбира се, е нереална, тъй като:
 

 1. Не е възможно енергийно съоръжение да работи непрекъснато 60 години.
   
 2. АЕЦ "Белене" би работила в електроенергийна система, в която работят и други два хилядника; (или другарите по партия предлагат в скрита форма прекратяването на експлоатацията на V и VІ блок на АЕЦ "Козлодуй" - без продължаване на срока им).
   
 3. Товаровият график през лятото има максимум около 3800 MW; това би означавало, че всъщност се предлага режим на пълно изключване на всички други електропроизводствени предприятия освен АЕЦ.
   
 4. За "Белене" може да не се заделят средства за фондове за извеждане от експлоатация и за съхраняване на радиоактивни отпадъци.
   
 5. Един преход към тези реалности при афишираните 200 милиарда евро приход би довел до цена на електроенергията от АЕЦ "Белене" близка до вече пресметнатите от МИЕТ 28-30 евроцента на киловатчас.
   
 6. При такава цена АЕЦ "Белене" не би имала никакви шансове да продава електроенергия на либерализирания конкурентен европейски пазар и, естествено, не би имала никакви приходи и печалби.
   
 7. За информация: себестойността на електроенергията от АЕЦ Козлодуй е 1.53 евроцента на киловатчас, а със заделяне на средства за фондове "Извеждане от експлоатация" и "Съхраняване на радиоактивни отпадъци" и печалба АЕЦ Козлодуй продава електроенергия на НЕК на цена 2.2 евроцента на киловатчас.
   
 8. Полезно е да се добави, че в основния документ "Енергийна политика за Европа" на Европейската общност себестойността на произвежданата от АЕЦ електроенергия в Европа до 2030 г. се оценява на 4 – 4.5 евроцента на киловатчас.
   

Извод и въпроси

От казаното се вижда, че обявените "200 милиарда евро печалба от АЕЦ "Белене" са безотговорен блъф. Но на какво разчита БСП?

При липсата на идеи за решаване на основни проблеми на обществото тя превръща един ненужен енергиен проект във вътрешнопартийна битка. Освен това господата се надяват, че този "дебат" може да подобри позициите им за предстоящите парламентарни избори.

Чрез тази и други манипулации се прави опит да изведе дискусията за "Белене" от терена на здравия разум в икономиката и енергетиката към полето на глупостта, невежеството и сляпото служене на интересите на ограничен политически кръг в Русия.

Освен това от БСП по този начин се надяват да прикрият своята очевидна политическа вина за меко казано финансовите неуредици на проекта "Белене".

Предполагаме, че всеки гражданин на България е далеч по-образован и здравомислещ от образа, който имат за него тези господа и техните приятели. В крайна сметка на него му казват, че трябва да плаща 15 пъти по-скъпа електроенергия от тази на "Козлодуй" и че това било от голяма полза за самия него.

Красен Станчев е е икономист, председател на УС на Института за пазарна икономика (ИПИ). В новия брой на бюлетина на ИПИ може да прочетете становището на организацията по повод "дебата" за АЕЦ "Белене"


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional