Свободата днес и тук 02 Юли 2020  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Британски и американски вестници коментират експулсирането на сирийски дипломати

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
БТА

 

София, 30 май /БТА/

    Експулсирането на сирийски дипломати от САЩ и други западни страни е основна тема на западния печат днес.

    Правителства в цял свят експулсираха сирийски посланици и дипломати при координиран протест срещу масовото избиване на над 100 души в Хула през уикенда, включително десетки деца, пише британският в. "Гардиън".

    Специалният пратеник на ООН и Арабската лига Кофи Анан се срещна със сирийския президент Башар Асад в Дамаск. Той изрази "сериозните опасения на международната общност за насилието в Сирия" и възможностите за прилагане на очевидно провалящия му се план от шест точки.

    Австралия също експулсира сирийския посланик. Германия, Испания, Италия и Холандия обявиха за персона "нон грата" сирийските посланици в своите столици. Държавният департамент на САЩ заяви, че сирийският шарже д'афер Зухейр Джабур има три дни да напусне страната.

    "Смятаме, че сирийското правителство е отговорно за убийството на невинни хора", заяви говорителката на Държавния департамент Виктория Нюланд.

    Президентът Франсоа Оланд бе първият европейски лидер, който обяви експулсирането на сирийския посланик. Той подчерта, че това не е едностранно решение, а съгласувано с партньорите на Франция.

    Британският външен министър Уилям Хейг заяви, че експулсирането на дипломати има за цел да покаже на Асад и на сирийския управляващ елит, че времето им да приложат мирния план изтича. "Светът и международната общност са ужасени от продължаващото насилие, от поведението на режима, от избиването на толкова много невинни хора, включително жестокото убийство в Хула", заяви Хейг.

    Основната цел на международната общност е Асад да изпълнява мирния план от шест точки на Кофи Анан, изтъкна Хейг, цитиран от британския в. 'Телеграф", който излиза със заглавие "Сирийски дипломати бяха експулсирани при координирани действия на Запада".

    "Ще търсим други начини, за да увеличим натиска. Обсъждаме в Европейския съюз засилване на санкциите срещу Сирия", допълни британското външно министерство.

    "Координираният ход за отлъчване на режима имаше за цел да изпрати ясно послание на отвращение" от убийствата в Хула, заяви говорител на Форин Офис, цитиран от "Телеграф".

    Западът продължава да разчита на Анан и на неговата мирна инициатива, но досега няма признаци за прекратяване на насилието, пише в. "Ню Йорк таймс". В разгара на политическата кампания във Вашингтон за номиниране на кандидат-президенти, влошаването на ситуацията в Сирия предизвика критики на Републиканската партия срещу Обама, но малко алтернативни идеи.

   Американците не проявяват особена охота за военна кампания. Има опасения, че ако правителството на Сирия падне, може да бъде заменено с екстремистко ислямистко управление.

    С малко поле за маневри, САЩ се присъединиха към Австралия, Канада, Великобритания, България, Франция, Германия, Италия, Холандия, Швейцария и Испания в експулсирането на сирийски дипломати.

    Анализатори смятат, че последиците от Хула ще бъдат критична точка за плана на Анан, но докато сирийският режим достигне своята критична точка, малко неща ще се променят.

   Отношенията със Запада вече са толкова обтегнати, че експулсирането на дипломати няма да постигне кой знае какво.

    Най-близките съседи на Сирия - Турция, Йордания и Ливан, се страхуват от хаос и религиозни конфликти след евентуален сирийски колапс, пише в. " Вашингтон пост". Някои регионални сили, водени от Саудитска Арабия, виждат в свалянето на Асад начин да се навреди на Иран. Саудитци и други в района финансират оръжейните доставки на бунтовниците и призовават за външна военна намеса. Преди каквато и да било интервенция Турция настоява за силна правна рамка, съгласувана с резолюция на ООН и уверения за участие на западни сили. Въпреки че НАТО изтъква успешната интервенция в Либия, повечето страни-членки на алианса са против подобни действия в Сирия.

/Йоана Бенишева/

 

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional