Свободата днес и тук 15 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Западът засилва натиска над Башар Асад, но ключа държи Русия

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Уеда Хамза от ДПА

 

Бейрут, 30 май   

   Международният пратеник Кофи Анан и Западът може и да засилват натиска върху сирийския президент Башар Асад, но без Русия не може да се направи много за прекратяване на кръвопролитията, казват дипломати и анализатори в Близкия изток.

    "Арабски и западни страни засилват колкото могат натиска си върху сирийския режим, но ключовите играчи в тази криза са руснаците, независимо дали ни харесва или не", заяви арабски дипломат в Дамаск.

    Натискът върху Дамаск се засили вчера, след като Европа, начело с Великобритания, Франция, Германия и Италия решиха да експулсира сирийските посланици след касапницата в петък в Хула, при която бяха убити най-малко 108 души, сред които десетки деца.

    Канада също настоява за по-твърди мерки в Съвета за сигурност на ООН, говори се за възможни едностранни санкции от страна на САЩ, за нови болезнени финансови санкции за сирийския режим.

    Въпреки това някои наблюдатели смятат, че подобен натиск не е достатъчен за свалянето на Асад или за отслабване на репресиите срещу дисиденти.

    "Ако не намерим бързо решение и не наложим прилагане на плана на Анан, ще настане истински ад", допълни дипломатът.

    Според дипломата, пожелал да запази анонимност, разговорите на Анан с Асад няма да доведат до нищо, освен ако Русия, традиционният съюзник на Сирия и доставчик на оръжия, не използва влиянието си, за да накара режима да приложи плана на Асад.

    "Днес Анан не може сам да спаси мирния си план от провал. Трябва да се намесят руснаците или цялата страна ще бъде обзета от хаос", заяви ливанският анализатор Шафик ал Масри.

    След като примирието, трябваше да влезе в сила на 12 април, е редовно нарушавано и от двете страни, Анан може само да призове Асад да предприеме "смели стъпки" за спиране на насилието, включително освобождаване на опозиционни активисти.

    Западните сили внимателно следят руската позиция, за да видят дали касапницата в село Хула от миналата седмица най-накрая ще принуди Москва да промени твърдата си подкрепа за Асад.

    Вчера руският външен министър Сергей Лавров обвини двете страни за масовото убийство. Той обаче даде да се разбере, че подкрепата на страната му за Асад отслабва.

    "За Русия не е важно кой управлява", каза Лавров. "Важно е насилието в Сирия да бъде прекратено и да се сложи край на убийствата."

   Бившият генерал от ливанската армия Хишам Джабер все още смята, че "Москва няма да изостави сега Асад, защото Русия възприема Сирия като единствения си истински съюзник в Близкия изток, на чиято територия може свободно да разполага военните си кораби. И да не забравяме, че Русия е главният доставчик на оръжия за Сирия."

    Сирийският опозиционер Наджи Таяра се съгласява с Джабер и се съмнява, че убийствата в Хула могат да променят политиката на Русия в Сирия и да помогнат за поддържането на плана на Анан.

    "Сляпата подкрепа на Москва за Ал Асад даде на режима политическа подкрепа за убийствата на още невинни хора след началото на бунта през 2011 г.," изтъкна Таяра.

    Китай и Русия два пъти използваха ветото си като постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, за да отхвърлят резолюции, осъждащи Дамаск и призоваващи Асад да се откаже от властта.

     Проблемите в Сирия се засилват и заради разединението на опозицията.

    Язед ал Сайех от Центъра Карнеги за Близкия изток в Бейрут, отбелязва, че "външни сили, които има за цел да свалят Асад със сила, няма да постигнат много повече от сегашното положение, със сигурност дотогава, докогато сирийската опозиция остава силно разединена."

    "И обратното, ако Анан се провали, съществуващите опозиционни коалиции ще се изправят пред не по-малкото предизвикателство да контролират ефективно динамичните сили и процеси в Сирия. А тези сили изглеждат способни да създадат още разделение и нови местни претенденти за политическо и военно управление", писа ал Сайех.

    Сирийската опозиция е разединена още от създаването на Сирийски национален съвет в Истанбул през 2011 г.

    Според Ал Сайех при сегашните обстоятелства правителството все още има възможност да държи опозицията и международната общност разединени и да остане на власт, независимо от последиците.

/БТА/    

/Йоана Бенишева/

 

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional