Свободата днес и тук 24 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Ню Йорк се бори да стане глобален център на високите технологии

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Върина Доубник от Асошиейтед прес

 

Ню Йорк, 30 май

    През 19 век един канал осигурява пряк път до вътрешността на страната и помага на Ню Йорк да се превърне в световен търговски център. Днес градът се надява на подобен пробив и подобен успех с изграждането на високотехнологичен изследователски комплекс на остров в Ийст Ривър.

    Идеята е да се създаде университет за приложни науки, в който инженерите още от първия ден да бъдат обучавани и на предприемачество. Авторите на проекта казват, че Ню Йорк - седалище на мощни световни компании, изживяващ същински технологичен бум - може да даде силен тласък на този сектор, ако новите открития влязат директно в новия бизнес.

    "Днес като технологичен център отстъпваме само на Силициевата долина, а ние не искаме никой да ни изпреварва", каза кметът Майкъл Блумбърг.

    Комплексът, който е планирано да бъде изграден на остров Рузвелт за 2 милиарда долара, се нарича Нюйоркски технологичен университет "Корнел" и ще се простира на площ от 4 хектара. Това е съвместен проект на Израелския технологичен институт "Технион" и Университета "Корнел", чиято главна сграда се намира в градчето Итака, щата Ню Йорк, но чийто факултет по медицина е в град Ню Йорк.

    Очаква се за няколко десетилетия Нюйоркският технологичен университет "Корнел" да генерира над 1 милиард долара от данъчни приходи и да създаде десетки хиляди места за строители.

    Дипломантите ще започнат да работят през септември, използвайки площ от 2000 кв. м. в Манхатън. Теренът е предоставен безвъзмездно от Гугъл. Островният кампус се очаква да отвори врати през 2017 г., а строежът ще започне, след като сградата на почти изоставена, западнала болница бъде срутена в началото на 2014 г., за да отстъпи място на новия комплекс. 

    На остров Рузвелт, оазис на спокойствието, намиращ се срещу сградата на ООН в Манхатън и жилищния район Куинс, има високи жилищни сгради и стар болничен комплекс. Малкото автомобили се движат само по един главен път, който води към вътрешността на града, а повечето жители се придвижват с метрото или с минаващия над реката въздушен трамвай.

    Построената през 1939 г. държавна болница все още обслужва пациенти. Към нея има старчески дом и център за продължителна рехабилитация. Според плановете пациентите ще бъдат преместени в други лечебни заведения из града.

    Служители уверяват гражданите, че обичайният им ритъм на живот няма да се промени.

        "Ще използваме целия си експертен потенциал, за да се опитаме да сведем до минимум броя на колите на острова", каза пред загрижени местни жители президентът на "Корнел" Дейвид Скортън на среща в местната община.

    Земята за проекта принадлежи на града, който също така осигурява и 100 милиона долара бюджетни средства за инфраструктура. Други 350 милиона долара идват от 81-годишния възпитаник на "Корнел" Чарлз Фийни, който е натрупал богатството си от безмитни магазини.

    Чрез директната връзка на учените с бизнеса и стартовия капитал Нюйоркският технологичен университет "Корнел" се очаква да бъде по-различен от други учебни заведения.

    В повечето изследователски центрове за следдипломна квалификация практическото прилагане на знанията идва след обучението - с надеждата, че връзката ще е доходоносна.

    Но в това висше училище студентите ще разработват софтуер и хардуер за три основни индустрии, които вече са силата на града: медицинските технологии, системите за зелена енергия и опазване на околната среда плюс дигитални медии, използвани в най-различни области - от мода до финансови услуги и реклами.

    Наставници от различни области на промишлеността ще работят директно със студентите, така че иновативните идеи и бизнесът да работят рамо до рамо и всички права върху патентите ще са на участниците, като посредниците ще бъдат сведени до минимум. След това студентите веднага могат да помогнат за създаването на нови компании заедно със заинтересовани инвеститори.

    "Надяваме се по-бързо да станем самостоятелни", каза Крейг Готсман, преподавател по компютърни науки в Израелския технологичен институт "Технион" в Хайфа, който беше определен за директор на съвместния Институт за иновации на "Технион" и "Корнел" в новия технологичен университет в Ню Йорк.

    "Ще ангажираме промишлеността веднага, още в университета, за да развива предприемачески умения у студентите", каза той.

    Идеята за университета се ражда след атентатите от 11 септември 2001 г., заради които фирмите в близост до Световния търговски център бяха изправени пред фалит.

    "Отидохме при стотитици от най-умните хора, за които можахме да се сетим - университетски преподаватели, бизнес лидери, хора от неправителствени организации, предприемачи - и ги попитахме: "Ако има нещо, което бихте искали да промените в Ню Йорк, какво е то?", каза Сет Пински, президент на градската Корпорация за икономическо развитие.

    "Технион" е надделял над десетките други институции в съревнованието за партньор на "Корнел", защото израелската високотехнологична общност е най-добрият модел за Ню Йорк, каза Готсман.

      От десетилетия Хайфа е предпочитано място от доста компании, привлечни от научната общност на града. Студентите и служителите в Изследователската лаборатория-Хайфа на "Ай Би Ем" работят по иновации във всички области - от здравеопазване до проектиране на микрочипове, но Ню Йорк има амбиции да постигне успеха на хилядите малки предприятия, никнещи като гъби около изследователските центрове.

    В Ню Йорк също има бум на технологичната индустрия, като от 2007 г. са се появили почти 500 нови компании, превръщайки района в най-бързо разрастващия се център на дигиталните технологии след Силициевата долина в Калифорния, каза Джонатан Боулс, директор на аналитичния център "Сентър фор ан Ърбан Фючър".

    В началото на май организацията публикува изследване, наречено "Градът на новите технологии", което показва, че технологичните компании са спасили града от "потъване" в бурните икономически води.

    Сегашното търсене на инженери далеч надвишава предлагането, "до голяма степен, защото много нови технологични компании се разрастват и търсят повече инженерни таланти", каза Боулс, допълвайки, че гиганти като Фейсбук и Туитър също създават големи инженерни екипи в Ню Йорк.

    Пински наложи концепцията за пробив чрез създаването на технологичен център.

    "Тази огромна инвестиция чрез съчетаване на частни и публични сектори ще създаде инфраструктура, която ще тласне Ню Йорк в друга насока през 21 век", каза той. "За Ню Йорк това е като пускането на канала "Ери".

    Дългият 580 км воден път е завършен през 1825 г. и е първата връзка със стопанска цел между Източния бряг и Големите езера. Повече от 130 години той е от изключително важно значение за транспорта на стоки от вътрешността на страната към света, спомагайки за това Ню Йорк да придобие по-голямо значение като финансов и търговски център, отколкото съперничещите му градове като Балтимор, Бостън и Ню Орлиънс.

    Роден в Англия и израснал в Южна Африка, Готсман догодина ще се премести в Ню Йорк, за да създаде учебен план, съчетаващ индустриалните и интелектуалните усилия. Плановете за идните години включват хиляди студенти и стотици таланти, подбрани от най-добрите училища.

    Другият влиятелен член на екипа е Грег Пас - бившият управленски кадър в технологичното звено на Туитър, който току-що бе нает като "ръководител на предприемачеството", отговорен за връзката между бизнеса и научната дейност.

    Развиването на кампуса ще е предизвикателство, каза Боулс, но е "жизнено важно, защото ще създаде нов източник на инженерен талант, който може да ни помогне да запълним дефицита на таланти". /БТА/

    /Владимир Сахатчиев/

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional