Свободата днес и тук 16 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Референдумът в Ирландия по европейския фискален договор е основна тема в западния печат

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
БТА

 

София, 31 май /БТА/

    Референдумът в Ирландия по въпроса за ратифицирането на европейския фискален пакт, който налага засилване на финансовата дисциплина и спазване на бюджетните правила на ЕС, е основна тема в западния печат.

    "Тест за еврозоната - Ирландия гласува по фискалния договор", е заглавието на в. "Вашингтон пост".

    Свързаните от обща валута, но не и от обща икономика страдащи от кризата страни от еврозоната са изправени пред повратен избор - или да се сближат още повече, или да рискуват разпадане на валутния си съюз. Дали обаче европейските избиратели - някои от които са в страни, разделени от многовековно съперничество - са склонни да направят тази крачка към по-тясна интеграция? "Свирепо" независимите ирландци се готвят да дадат един поглед към отговора, пише вестникът и отбелязва, че "европейските правителства, които ратифицират договора, фактически ще предадат отчасти суверенитета си над две от най-свещените си икономически права - колко могат да вземат назаем и колко могат да харчат - на бюрократите в административната столица на региона Брюксел".

     Ирландският премиер Енда Кени предупреди, че ако договорът бъде отхвърлен, това ще утрои разходите по международните заеми за поддържане на обществените услуги и държавните работни места в страната, пише в. "Гардиън".

    Вицепремиерът и външен министър Еймън Гилмор подчерта, че няма да има шанс за повторно гласуване като при Договора от Лисабон, ако сегашната програма за реформи на ЕС бъде отхвърлена на днешния референдум.

    Водещ в кампанията за референдума в Ирландия бе страхът. Според министърката по европейските въпроси Лусинда Крайтън отхвърляне на европейския фискален договор би довело до масово изтегляне на средства от ирландските банки, подобно на случилото се в Гърция, и вложителите ще изтеглят милиарди от вече натоварените финансови институции, отбелязва вестникът.

    "Дъблин прогнозира, че 60 процента от гласоподавателите ще подкрепят фискалния пакт на ЕС", е заглавието на в. "Дейли телеграф".

    Правителството и официални лица от ЕС залагат на това, че страхът на ирландците от влошаване на положението, ако спечели отговорът "не", ще е по-силен от обществения гняв от исканите бюджетни съкращения в замяна на кредити от ЕС. Поверителни правителствени проучвания сочат, че отговорите "да" ще са над 60 процента, а отговорите "не" под - 40 процента, заявява неназован официален източник, цитиран от "Дейли телеграф".

    /Христо Попов/

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional