Свободата днес и тук 20 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Европейските страни трябва да бъдат готови за радикални мерки, предупреди шефът на Световната банка

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
БТА

 

Лондон, 1 юни /БТА/

    Европейските лидери трябва да бъдат готови да рекапитализират банките в случай, че Гърция се оттегли от еврозоната, и да гарантират средства на Испания, за да се избегне икономически колапс, изтъква президентът на Световната банка Робърт Зьолик в коментар, публикуван днес във вестник "Файненшъл таймс".

    Ако Гърция се оттегли от еврозоната, и ако европейските лидери не предприемат решителни мерки в подкрепа на банките, последвалата криза ще тласне целия континент в "опасна зона".

    "Европейските лидери трябва да бъдат готови - психологически и чрез Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) - да рекапитализират банките", изтъква Зьолик. "В еврозоната гаранциите за национален суверенитет ще бъдат недостатъчни, необходим е евро-суверенитет".

    Зьолик, чийто мандат начело на Световната банка изтича на 30 юни, смята, че "съвсем не е ясно дали европейските лидери са готови да предприемат такава стъпка".

    Но осигуряването на ликвидността на банките няма да бъда достатъчно, подчертава президентът на Световната банка. Лидерите на страните трябва да гарантират, че банките ще кредитират икономиката, за да бъде предпазена тя от забуксуване, както се случи в САЩ през 2008 г. след банкрута на "Леман брадърс". "И ако банките получат спешна помощ, върху ръководствата на банките трябва да бъде оказан натиск да продължат да осигуряват средства на своите клиенти", изтъква той.

    На първо време трябва да се постигне договореност да се осигури финансиране за страни като Испания, било то чрез ЕСМ или чрез еврооблигации, твърди Зьолик. Това съответства на призивите на Германия страните с финансови проблеми да намалят своите дефицити.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional