Свободата днес и тук 16 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Руският печат за свободата в интернет и блицвизитите на Владимир Путин в Берлин и Париж

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
БТА

 

Москва, 4 юни /БТА

    Под заглавие "Превантивен удар по суверенитета на личността" руският вестник "Независимая газета" публикува коментар за подготвяния, както го нарича, "скандален законопроект" за глобите за участници в демонстрации, който пряко засяга потребителите в интернет. Ако той бъде приет, над главата на всеки руски гражданин ще надвисне заплахата от глоба за 300 хиляди рубли (7200 евро), в случай че спомене в интернет къде и кога ще има митинг, на който впоследствие бъдат извършени нарушения на закона.

    С други думи, пояснява вестникът, законопроектът предвижда солидна парична санкция за лица, които съдействат за "организирането на масово едновременно пребиваване на граждани на обществено място, повлякло нарушение на обществения ред". "Независимая газета" привежда мнението на председателя на московската Хелзинкска група Людмила Алексеева: "Представете си - аз умирам и на погребението ми идват много пора. Кого ще глобяват? Мене ли?" А експертът от Института за съвременно развитие Борис Макаренко отбелязва пред вестника, че вероятно на санкция ще подлежат и хората, които споменават в интернет за митинги на пропутински движения и партии.

    А Вадим Прохоров, правен консултант на опозиционния лидер Борис Немцов, констатира, че формулировката за наказуемото деяние е неясна и може да се тълкува по най-удобния широк начин. Според юриста това е поредното попълзновение на властите към чл. 31 от руската конституция, който дава на гражданите права на свободно събиране. Депутатът комунист Вадим Соловьов също се оплаква пред "Независимая газета", че всеки евентуален коментар по интернет за бъдеща протестна акция на компартията ще подлежи на наказателна мярка, а ако - не дай Боже - на митинга стане някакъв инцидент, глобата ще бъде 300 хиляди рубли.

    Вестникът подчертава, че главният недостатък на законопроекта за промяна в глобите, налагани на участниците в демонстрации, които нарушават реда, е "неприкритото посегателство върху частния живот на гражданите". Властта поставя хората в очевидно губеща позиция на вечно оправдаващи се заподозрени и страхливо оглеждащи се при всяка своя стъпка. Хора, чиито личностен суверенитет е ограничен по този начин, са слаба опора на държавата, заключава "Независимая газета".

    Според друг руски вестник - "Новая газета" - блицвизитите на Владимир Путин в Берлин и Париж през миналата седмица са показали, че приятелството със Запада засега не влиза в приоритетите на руския президент. Вестникът отбелязва, че Путин е закъснял с час и половина за разговора си с германския канцлер Ангела Меркел и цитира коментар на "Билд": "Два дни в Китай и сама два часа в Берлин" с намек за международните приоритети на Путин, който на 5 и 6 юни ще бъде гост в азиатската държава.

    Отминаха времената, когато Путин четеше реч в Бундестага на "блестящ немски език" пред очарованите депутати, които го аплодираха, изправени на крака, подчертава "Новая газета". Все пак Меркел го целуна по бузата и той прие целувката, за разлика от новия френски президент Франсоа оланд, който не пожела да се целува с германския канцлер.

    Изобщо въпреки усмивките и взаимните уверения в дружба между народите и очевидните общи икономически интереси, краткостта на визитата ан Путин в Берлин показа, че отношенията между двете страни вече не са същите, както преди десетина години, заключава "Новая газета". 

    До желязната ограда на федералното канцлерство в Берлин имаше няколко десетки демонстранти със сирийски знамена и транспарант: "Путин е нелегитимен". Пристигането на руския лидер бе посрещнато с освирквания и неодобрителни скандирания, пише руският вестник.

/Климент Тренков/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional