Свободата днес и тук 24 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Продължаващото насилие в Сирия

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
БTA

Обстановката в Сирия продължава да е една от водещите теми в западния печат.

Докато ЕС и Русия разговарят, Сирия все повече се приближава към гражданска война, изтъква в заглавие британският вестник “Индипендънт”. Доказателствата за ескалирането на кървавия конфликт в Сирия  ускориха разговорите вчера между ЕС и Русия - ключов съюзник на режима на Башар Асад.

Сирийските бунтовници обявиха, че са убили най-малко 80 правителствени военни в северната част на страната през уикенда докато новите мерки срещу сирийското правителство продължават да не дават резултат. Сирийската държавна информационна агенция потвърди погребението на 30 войници, доказателство за увеличаването на бунтовническите нападения около северния град Идлиб.

Сирийската свободна армия заяви, че повече няма да се придържа към мирния план на пратеника на ООН и Арабската лига Кофи Анан, тъй като президентът  Асад не е успял да спази срока до петък за прекратяване на огъня.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун изтъкна вчера в Джеда, че планът на Анан остава централен за решаването на сирийския конфликт. Той призова Асад да прекрати насилието и да започне политически диалог с враговете си.

Русия и Китай продължават да блокират по-сурови мерки срещу Сирия  в Съвета за сигурност на ООН, които могат да открият пътя към военна интервенция. На среща в Санкт Петербург с официални представители на ЕС, включително председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой и председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, руският президент Владимир Путин отново изтъкна, че бунтовниците са отговорни за голяма част от насилието, разкритикува санкциите и заяви, че политическото уреждане на сирийската криза не може да бъде наложено отвън.

Официалният държавен китайски вестник “Женмин Жибао” предупреди срещу евентуална външна намеса и изтъкна, че планът на Асад е единственият начин Сирия да не падне в пропастта.

Засилването на насилието отново породи страхове, че Сирия е все по-близо до гражданска война, като офанзивата на бунтовниците вероятно ще доведе до безмилостен ответен удар от силите на Асад и проправителствените милиции Шабиха, обвинени за касапницата в Хула, пише ‘Телеграф”. Сблъсъците продължиха и вчера, като броя на убитите все още не е ясен. Въпреки, че планът от шест точки на Анан, който влезе в сила на 12 април, така и не успя да прекрати насилието, до известна степен кръвопролитията намаляха, изтъква вестникът. Но при незачитането на плана и от двете страни в конфликта, оцеляването на споразумението за прекратяване на огъня отново ще бъде поставено под въпрос. Междувременно представители на Арабската лига изтъкнаха желанието си за увеличаване на подкрепата за наблюдателната мисия и предоставянето й на широки правомощия.

Насилието в Сирия и речта на Асад пред парламента в неделя повдигнаха въпроси колко дълго пратеникът на ООН и Арабската лига, Кофи Анан, може реално да се стреми към спазване на мирния си план, отбелязва вестник “Гардиън”.

Анан възнамерява да свика Съвета за сигурност на ООН тази седмица и да се срещне с Държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън, която изтъкна, че Асад трябва да се оттегли, за да се намери решение на конфликта, посочва вестник “Ню Йорк таймс”.

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional