Свободата днес и тук 22 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Кризата в еврозоната

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
БTA

Кризата в еврозоната продължава да е водеща тема за чуждите вестници, които съсредоточават вниманието си върху три засегнати от кризата страни - Испания, Италия и Гърция, както и върху германското поведение.

Четири дни преди изборите в Гърция новият френски президент прикани Атина да спазва поетите ангажименти за оздравяване на финансите, пише вестник “Фигаро”. В противен случай излизането на страната от еврозоната е неизбежно, предупреди Франсоа Оланд пред гръцката телевизия Мега. Така натискът върху Атина се засилва, но изказването на Оланд бележи неочакван обрат. Досега Атина разчиташе на подкрепата на новия президент на Франция.  Сега обаче както изглежда Берлин е по-склонен да смекчи позицията си относно гръцката криза, отбелязва “Фигаро”. Твърди се, че  Германия имала готовност да смекчи изискванията за бюджетни съкращения и за увеличение на данъците, диктувани на Гърция. Но все пак не става дума да се отстъпва пред исканията на радикалната гръцка левица по всички структурни реформи, наложени на Атина. Смекчаването на позицията на Берлин цели едно - Гърция да не излезе от еврозоната, което би имало неизчислими засега последици за останалите държави от еврозоната, която се намира в разгара на истинска финансова буря, отбелязва вестникът. Изданието припомня, че според германския вестник “Цайт” Гърция може да има нужда от трети спасителен план, защото ще свърши парите на 20 юли и няма да може да плаща заплати и пенсии. В Гърция обаче анализаторите не искат трети спасителен план, а предоговаряне на условията по гръцкия дълг и удължаване на сроковете за изплащане на дължимите суми, отбелязва френският вестник.

В Италия италианският премиер Марио Монти е готов да преотстъпва държавна собственост /недвижимо и движимо имущество и услуги/, за да се спестят бюджетни средства, пишат вестниците “Кориере дела сера”, “Стампа” и “Република”. Заради политиката си за справяне с кризата Монти получи и силна подкрепа от германския финансов министър Волфганг Шойбле, който го нарече “подходящия човек за подходящата работа в Италия”. Тази подкрепа идва в момент, когато се увеличават опасенията, че Италия ще последва Испания и ще поиска помощ от еврозоната. Подкрепата на Шойбле идва и в момент, когато в самата Италия доверието в Монти намалява.

Испания пък понесе тежък удар, отбелязва “Фигаро” в коментар относно решението на агенция Мудис да понижи с три степени оценката за испанския дълг и предупреждението й, че след три месеца Испания може да настигне Гърция и да се озове в спекулативната категория. Така за една седмица Мадрид преживя всички възможни състояния - от облекчение, че банките ще бъдат подпомогнати, до нов страх, че ще заприлича на Гърция.

Еврозоната се подготвя да се преклонни пред искането на финансовите пазари, като бележи напредък по въпроса за паневропейски банков съюз, пише британският вестник “Индипендънт”. Вчера в медиите изтече проект на документ, който ще бъде обсъждан на срещата на върха на ЕС по-късно този месец.  От него става ясно, че европейските лидери са готови за напредък по въпроса за паневропейски банков съюз и за по-голяма интеграция - двете области, в които изплашените инвеститори настояват за прогрес. Инвеститорите в последните месеци изтеглят пари от банките от закъсалите европейски страни, защото се притесняват, че техните депозити ще се обезценят, ако еврозоната се разпадне. Европейските политици, в това число председателят на Европейската комисия Жозе Барозу подхвърлиха идеята, че напредъкът към банков съюз в Европа с централни гаранции за всички депозити ще успокои инвеститорите, подчертава британският вестник и припомня, че президентът на ЕЦБ Марио Драги също призовава за такава стъпка.

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional