Свободата днес и тук 26 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Сирия става повод за нова криза в отношенията между Москва и Вашингтон

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
БTA

Кризата  в Сирия и взаимните обвинения между Вашингтон и Москва, че въоръжават съответно сирийските бунтовници и режима на Башар Асад са сред водещите теми за чуждите вестници.

Сирийската криза и завръщането на Владимир Путин на власт в Русия смразиха руско-американските отношения, пише вестник “Ню Йорк таймс”. Преди два месеца оптимистичният президент Дмитрий Медведев, който сътрудничеше на Барак Обама, подчерта, че  руско-американските отношения са най-добрите от три години насам. Два месеца и половина по-късно тези спокойни дни на приятелство, както изглежда, са далечен спомен, коментира вестникът  и припомня в статията си как по времето на Медведев Москва подкрепи санкциите срещу Иран и позволи разширяването на доставките за американските сили в Афганистан през руска територия.

Русия и САЩ се оказаха забъркани в нова полемика за оръжейните доставки за Сирия, обобщава британският вестник “Дейли телеграф”. В тази насока изданието припомня, че има европейско оръжейно ембарго срещу Сирия, но не и ембарго на ООН.

Москва отвърна на огъня на американските обвинения, че доставя хеликоптери на режима на Асад, с обвинения, че Вашингтон доставя оръжия на бунтовниците, които са използвани срещу цивилни сирийски граждани, пише вестник “Индипендънт”. В редакционен коментар изданието предупреждава, че само политиците могат да разрешат сирийската криза, защото ако се направят опити по военен път, то Сирия ще се озова в задънена улица и Сирия ще попадне в капана на постоянната гражданска война.

Онези на Запад, които наистина сериозно искат да  спрат клането в Сирия, трябва да знаят, че пътят към Дамаск минава през Москва и “покръстване” на Путин по сирийския въпрос няма да има, пише британският “Гардиън”.

Според френския “Фигаро” обаче самият Дамаск се опасява от обрат в руската позиция и затова засилва репресиите.  Гражданската война в Сирия вече започна - кланетата и отвличанията са ежедневие в зоните със смесено население, където живеят сунити, противници на режима, и алауити, поддръжници на режима. Изданието припомня, че със задълбочаването на бунта Асад е възприел стратегия за отбрана на “полезната Сирия”, тоест на трите най-важни сирийски зони - тази в Дамаск и околностите, тази в Халеб и околностите и тази в Хомс и околностите, защото там се намират мнозинството от 70-те процента все още пасивни сирийци.

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional