Свободата днес и тук 13 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

На срещата на Г-20: Европа обеща по-голяма финансова интеграция

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Христо Съйнов, http://www.capital.bg

Под натиска на финансовите пазари и разтревожените световни лидери Европа се съгласи в понеделник да интегрира по-тясно банковата си система, на която се дължи дълговата криза, заплашваща оцеляването на еврото, съобщава Reuters.

Интеграция на европейската банкова система

На срещата на върха на Г-20, която се провежда в мексиканския курорт Лос Кобос, Германия и нейните партньори от еврозоната, направиха нещо необичайно, опитвайки се в детайли да разяснят мерките, които са взети досега и тези, които се ще бъдат завършени в скоро време, за да се спаси стартиралият преди 13 години проект за икономически и паричен съюз.

Сред ангажиментите, които поеха лидерите на Г-20, беше да разгледат конкретни стъпки за "по-интегрирана финансова архитектура" в Европа, която да включва общ банков надзор и твърди гаранции върху депозитите на банковите вложители.

САЩ, Международният валутен фонд и Европейската комисия призоваха държавите-членки на ЕС да продължат с консолидирането на банковата система, за да се прекъсне порочният кръг, в който дълбоко задлъжнелите правителства спасяват финансови институции с ликвидни проблеми, влошавайки допълнително проблемите на страните с техните държавни дългове и задълбочавайки кризата в еврозоната.

Въпреки че в декларацията на Г-20 няма текст, който да го показва, участници на срещата са коментирали, че Германия, която досега твърдо отхвърляше инициативи, които могат да я натоварят с допълнителни разходи за спасяване на банки извън нейните граници, е все по-отворена към идеята за по-тясно банково сътрудничество.

Натискът на САЩ

Президента на САЩ Барак Обама, който е притеснен, че дълговата криза в Европа може да влоши допълнително шансовете му за преизбиране, се срещна с канцлера Ангела Меркел, в опит да я убеди да бъдат ангажирани немски ресурси в подкрепа на еврозоната, за да се предотврати катастрофално разпадане.

Говорителят на Белия дом Джей Карни, зави че президентът на САЩ е окуражен от разговорите, които са засегнали стъпки, чрез които да се "увеличи европейската интеграция". "Президентът беше окуражен от това, което чу, за продължаващите дискусии в Европа за пътя, по който са поели, за да се справят с кризата", заяви Карни.

САЩ освен това са натиснали Германия, както и Китай да стимулират разходите си и вътрешното потребление, за да се помогне на световната икономика.
 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional