Свободата днес и тук 24 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Страсбург почете великия свищовлия проф. Иван Шишманов

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Ганка Иванова

 

         На 25 юни, след поредица от чествания по повод 150-та годишнина от рождението на проф. Иван Шишманов  и в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа в Страсбург беше открита изложба, посветена на световноизвестния учен, който е бил представител на България в Първия Пан-европейски конгрес във Виена през 1926 година, когато се ражда идеята за обединението на Европа.

         От трибуната в пленарната зала на ПАСЕ нашия съгражданин Лъчезар Тошев е заявил, че представителите на България в асамблеята са решили да честват  годишнината от българското членство  именно чрез тази изложба.

         „Ние, които бяхме през 1992 година в ПАСЕ при издигането на българското знаме пред Двореца на Европа бяхме вдъхновени от голямата мисия – да върнем нашата страна в Обединена Европа, откъдето ни беше откъснал комунистическия режим” е заявил Тошев пред присъстващите в залата. Той е припомнил, че първия радетел на европейската идея в България е именно проф. Иван Шишманов, и това е причината неговата годишнина да бъде отбелязана и в Страсбург.    

По време на откриването на изложбата са говорили българския посланик към Съвета на Европа Андрей Техов, ръководителят на българската делегация в ПАСЕ Джема Грозданова, доц. Румяна Конева – автор на изложбата. Президентът на  ПАСЕ Жан - Клод Миньон също  е присъствал на откриването заедно с генералния секретар на ПАСЕ Войчех Савиецки.

         След откриването на изложбата на присъстващите е бил даден коктейл от страна на българската делегация.

         Отбелязването на годишнината от рождението на проф. Иван Шишманов в Страсбург е по идея на  народния представител Лъчезар Тошев, който е и зам. председател на групата на ЕНП в ПАСЕ и активен участник в работата на Европейската народна партия от 1997 година до днес. Идеята си той развива още преди година в зададен въпрос към министър Николай Младенов по време на заседание в парламента.

         Проф. Иван Д. Шишманов, който е наследник на възрожденската фамилия Шишманови е роден на 22 юни 1862 година в Свищов. Получил е солидно образование  в Педагогическото училище във Виена /1876 – 1882/, след което е продължил обучението си по философия и литература в Йена и Женева. Още в първите десетилетия след Освобождението проф. Шишманов усилено е работил за развитието на културния и духовен живот в младата българска държава. В качеството си на министър на Народната просвета през 1903 — 1907 г. предприема мащабни културно-просветни  реформи и законодателни инициативи, чрез които създава, подобрява и улеснява дейността на някои от най-важните културни институции на страната, като Висшето училище (което той превръща в Университет), Народния театър, Етнографския музей, Българското археологическо дружество, Народната библиотека, Рисувалното училище, Музикалната академия и читалищата.   

        Неговият син  Димитър Шишманов - талантлив писател и блестящ дипломат, който подобно на баща си е служил самоотвержено на българските интереси, с последен посланически пост в Атина преди Втората световна война, е обявен за народен враг и осъден на смърт от кървавия „народен" съд. Заедно с други български интелектуалци е екзекутиран след нечовешка инквизиции и унижения.

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional