Свободата днес и тук 28 Ноември 2021  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Бойко Борисов надскочи самия себе си

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Eдвин Сугарев

"Който критикува МВР, служи на мафията, а журналисти, които обслужват мафията, не са журналисти." тъй бил казал Бойко Борисов. И с това съкровено милиционерско откровение надскочи самия себе си.

Абе тоя човек няма ли си медийни съветници? Няма ли някой, който да му казва какво е за пред хората – и какво не е? Или Бареков изпълнява по съвместителство и тази функция?

Това изказване е абсурдно. Не е възможно един министър-председател да няма и хабер от демократичните права и свободи на гражданите в държавата, която управлява. Не е възможно представителната фигура в изпълнителната власт да идентифицира критиката към институциите – на която всеки има право по Конституция, независимо дели е прав или не – като обслужване на мафията.

Подобно изказване може да направи един човек, който е абсолютно некомпетентен относно правилата за живеене в модерния свят – и следователно е негоден да управлява вестникарска будка, камо ли цяла държава.

Тази хипотеза изглежда твърде вероятна, като се има предвид друг един бисер, отронен пред родопските миньори: “Аз съм прост и вие сте прости, затова се разбираме.” Може би благодарение тази простота се стига до идеята за неприкосновеността на МВР и визията за обхвалването на властта като светая светих на журналистическата професия.

Обаче възможна – и дори по-възможна – е друга една хипотеза. А тя е, че Бойко Борисов не е толкова прост, щом се е изхитрил да стане министър-председател. (Прост е българския народ, но това е друга опера.) По-скоро мисли и вижда света в категории, които са характерни за едно общество, което е безвъзвратно отминало.

Нека се запитаме – кога и къде никой не можеше да каже нищо против МВР? В социалистическа България, преди 9-ти септември. По времето на Тодор Живков, чийто бодигард стана днешния ни министър-председател. И не случайно по едно време говореше, че същият си бил извоювал трайно място в българската история – като си признаваше, че не можел да го достигне – и сумираше постиженията му с изрази като следния: “Една стотна от това, което е построил за България Тодор Живков и което е направено за тези години, да направим, да достигнем икономическия ръст на тогавашната държава, би било огромен успех за всяко правителство.”

И също – в коя държава днес журналистите, които критикуват институциите и обслужващите ги сили за сигурност, са врагове? Ами можем да посочим със сигурност една такава – и това е Русия на Владимир Путин. Там впрочем се готвят да гласуват закон, който обявява разните критични настроени неправителствени организации за “външни агенти”.

Ето за това от ГЕРБ още не са се сетили. Отваряме големия чувал с “външните агенти” и напъхваме в него всички, дето протестират срещу Закона на Цеко Минев или даването на Варненската морска градина на ТИМ. Обявяваме ги за мафия, за октопод – зелен, разбира се, сега този цвят е на мода. И пращаме Цветанов да пречупва гръбнака на организираната престъпност и нейните помагачи – непослушните медии.

Тук трябва да припомня, че партията ГЕРБ е член на ЕНП. Господа христиандемократи, какво става с вас, оглушахте ли? Или може би и Ангела Меркел ще се присъедини към мнението, че който критикува вътрешното ведомство, обслужва мафията?

 

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional