Свободата днес и тук 14 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Червеите на феодалното мислене

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Едвин Сугарев

Българският парламент ни сподоби с поредната законодателна кретения – доволно антидемократична и откровено скарана с българската Конституция. Става дума за промените в Закона за здравното осигуряване, гласувани на първо четене – които поставят правото на българските граждани да се разпореждат със собствеността си в зависимост от тяхната “дисциплинираност” при плащането на здравни осигуровки.

Иначе казано – ако не сте изряден пред здравната каса, няма да можете да продадете примерно своя апартамент или лека кола – нито пък да си купите такива. Според приетата промяна всеки, който иска да прехвърли собственост или да учреди вещни права върху имоти или моторни превозни средства, е длъжен да представи удостоверение от НАП, че не дължи здравноосигурителни вноски.

Нищо, че според чл. 17 ал.3  на българската Конституция “частната собственост е неприкосновена”, а според чл. 5 ал. 1 “Конституцията е върховен закон и другите закони не могат да й противоречат”. Оказва се, че могат. Защото за каква неприкосновеност на частната собственост може да става дума, когато държавата поставя същата в зависимост от феодалната здравна ангария, осигуряваща частични и съмнителни здравни услуги – без да се интересува дали нейните граждани са съгласни с нейните условия или не.

Големият въпрос е при това положение къде отива свободата на гражданите, която уж е свойствена за демократичните общества. Конституирано по този начин, здравното осигуряване много напомня парадокса с парното отопление, при който плащаш независимо дали го искаш или не – просто защото слизаш по общо стълбище или защото през апартамента ти са прокарани някакви негови тръби.

И няма не искам, няма не мога. Трябва – иначе си извън закона. Не можеш да се разпореждаш със собствеността си – а има и по-радикални идеи, лансирани от здравната министърка Десислава Атанасова: например на хора с неплатени вноски да не се издават лични карти, шофьорски книжки и да се отказват административни услуги. А защо не да се пъхват направо в затвора? Това би било логичната следваща стъпка.

Големият проблем обаче не е само в пълното незачитане на гарантираните от Конституцията граждански права. Проблемът е и в това, че те заставят да си плащаш за нещо, което не си струва парите. Че искат да се плащат услуги, които са лишени от основното изискване към една стока – качеството.

Същото много категорично липсва на българското здравеопазване. А да те задължават да плащаш за некачествени услуги във вмирисаните болници, където освен всичко все намират начин да те заставят да си доплатиш под масата – това вече няма нищо общо нито с демокрацията, нито с нормалното живеене. Има общо със социализма, където просто тези пари се вземаха от общия кюп на бюджета, без изобщо да ни питат – а в замяна ни пробутваха пак същия допотопен продукт под циничната формула за “безплатно” здравеопазване.

Аз примерно мога да не харесвам продукта, осигурен ми от здравната каса и нейните чиновнишки душици. Логично би било щом не го харесвам, просто да не го плащам, а щом не го плащам, просто да не го получавам – и толкова. А ако, не дай си боже, се разболея, да отида в частна клиника и да платя скъпо и прескъпо за здравен продукт с по-високо качество. Или – ако нямам с какво да платя внезапно наложилата се операция – тогава да дойде съдия-изпълнител и да опише моите собствености за покриване на съответните задължения.

Ще кажете, че е неразумно. Може – но това си е мой избор. Може да разчитам на здравото си тяло и да мисля, че никога няма да се разболея. Може изобщо да нямам доверие на съвременната медицина – и да се лекувам с алтернативни методи. Може – защото съм свободен и имам правото да избирам – и тази именно свобода ме прави гражданин, а не безгласен поданик. И когато държавата прави този избор вместо мен, когато ми натрапва някакви свои регламенти и ми казва – ти си длъжен да приемеш нещата такива, каквито са – тя посяга именно на свободата ми, а с това и на собствения си статус на демократична система.

Насилственото вменяване на задължения не води към нищо добро. Най-честото следствие от тях е удължаването на живота на някакви сбъркани и паразитни структури. Българското здравеопазване – такова, каквото е, включително и с феодалния си закон за здравно осигуряване – е точно сбъркана и паразитна структура. И изобщо не е прав Симеон Дянков, който смята, че независимо от това дали законпроекта нарушава Конституцията или не – от финансова гледна точка регламентираното чрез него посегателство върху гражданските права и свободи е правилна стъпка.

Не е правилна, защото дори и да пълни хазната, този закон прави и още нещо – храни червеите, които разяждат гражданското самосъзнание и достойнство. Превръща гражданите – доколкото изобщо са успели да станат такива – отново в поданици. Вменява им феодални рефлексии и инстинкти. А това разяждане разяжда и държавата. И няма нищо общо нито с дясното мислене, нито с десните политики.

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional