Свободата днес и тук 13 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Чешката язва

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.dw.de

Над 1 млн евро под дюшемето във вилата на здравния министър, кашони с пари, рушветчийство, безочие, измами и злоупотреби... Този път действието не се развива в обичайната заподозряна България, а в най-неподозирана Чехия.

"Най-голямата златна мина лежи под Прага" - казва Петр Шурек на своите гости. И те веднага разбират метафората: за петте години, откакто се строи тунелът "Бланка", преминаващ под цялата чешката столица, този строителен обект се превърна в нарицателно за безочие, корупция и скандали. На три пъти земята се срутва в подземното съоръжение, а в последния кратер пропадна и част от градината на Пражкия дворец.

Тунелът трябваше да бъде построен за 1 млрд. евро. По последни изчисления обаче разходите ще надхвърлят бюджета със сумата от 500 млн. евро. Защото се оказва, че фирмата-изпълнител "Метростав" е надувала сметките за извършените строително-монтажни дейности, а по договор тя можела безкрайно да завишава разходите си.

Атракции на всеки километър

Тунелът "Бланка" е само една от спирките в нетрадиционната обиколка, наречена "Коруп-Тур". Тя запознава жителите и гостите на Прага с "паметниците" на рушветчийството и измамите. Петр Шурек всъщност е театрален режисьор и философ. Но застрашителните размери на корупцията в родината му го вдъхновили да създаде туристическата агенция "Коруп-Тур".

 

Коруп-Тур: чешки челен опит и за България

 

В началото на юни ЕС замрази финансиране за Чешката република за 2,4 млрд. евро - заради злоупотреби с европейските фондове. В страната бяха изпратени експерти от Брюксел, които да разследват далаверите. Не че и преди не е имало такива, но този път корупционният скандал около бившия здравен министър Давид Рат беше просто толкова голям, че нямаше как да остане без последствия.

300 хиляди евро в кашон

Рат влезе в мрежата на полицията през май на излизане от жилището на своята приятелка. Бившият здравен министър и областен шеф на Долна Бохемия носел със себе си кашонче за вино, което бил получил от директорката на една болница. В него обаче полицаите не открили бутилки, а 7 млн. крони в брой (300 хиляди евро). Рат бил задържан, а при обиск на вилата му в Хостивице полицаите открили, скрити под дюшемето, още 30 млн. крони (1,2 млн. евро). Оттогава Хостивице е включено в програмата на "Коруп-Тур". Още при слизане от автобуса всеки участник в обиколката получава по един празен кашон за вино с обяснението, че това е местен обичай.

Рат и още седем други задържани за корупция лица са обвинени, че в продължение на години са злоупотребявали с пари от еврофондовете. Обществени поръчки, например за саниране на болници, са били давани на приятелски фирми на завишени цени, които пък се отблагодарявали за услугата с щедри плащания. Според неофициални сведения по този начин са били отклонени от 25 до 40% от европейските средства за Прага. През този месец Брюксел трябва да реши дали случаят Рат е изключение или по-скоро правило в чешката действителност.

 

Давид Рат

 

Томболата "Карлови Вари"

Докато се разхождат с празни кашони за вино в ръце, туристите преминават и покрай сградата на една гимназия. Навремето училището решило да въведе униформи, които след това пробутало на завишени цени на родителите. Особено място в списъка с корупционните забележителности е отделено на една много популярна сред чехите игра, наречена "Томболата Карлови Вари". В нея всеки участник сгъва по едно листче хартия, на което е изписано името му, и го хвърля в един от кашоните за вино. След това листчетата се разбъркват и всеки от участниците в томболата се опитва да извади собственото си име.

Идеята е заимствана от един конкурс за обществена поръчка в Карлови Вари, където трябвало да бъде изградена нова спортна зала. Двете фирми-победителки е трябвало да бъдат определени на лотариен принцип. По време на процедурата държавният чиновник, натоварен да изтегли победителите, се взира необичайно дълго в листчетата с имената на участниците и накрая изважда двете (очевидно умишлено) най-измачкани листчета. Вследствие на което двете фирми получават договори за милиони.

В томболата "Карлови Вари" на "Коруп-Тур" един от участниците наистина успява да изтегли своето име и бива щедро възнаграден от шефа на туристическата агенция - с истинска бутилка вино с надпис "In vino veritas".


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional