Свободата днес и тук 14 Август 2020  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Правителственият самолет като футболно такси

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Едвин Сугарев

Ами да – такова се оказа... положението. Правителственият самолет превозва “бистришките тигри”, чийто център-нападател е не друг, а самият български министър-председател, за мача им с “Чавдар” (Етрополе), който се играе не другаде, а във Варна.

И като оправдание за това – как да го наречем – странно футболно хождение на третодивизионни отбори с правителственото летало – какво ни казва българският министър-председател? Че превозването на футболни отбори е сред основните мисии на правителствения авиоотряд. Че правителственият самолет е използван над 20 пъти от различни футболни отбори – и следователно отборът на „Витоша" също има право на това.

Казва го с апломб, не как да е. С негодувание към негодниците, дето са пратили някакви там журналя да поругаят неговата свята любов към българския футбол. И също – с похвален социален усет: отборите могат да бъдат първо-, второ- и третодивизионни, но пред зомбирания от цар Футбол българин всички (особено Бойковите “тигри”) трябва да бъдат равни: “За Левски защо не питате? За ЦСКА защо не питате? Какъв по-различен отбор са Бистрица? Те не са ли момчета, какви са?”

Малка грешка във въпроса. Може би би трябвало да попита: “Те не са ли министри, какви са?” Защото все пак функцията на правителствения самолет е на превозва членове на правителството и официални държавни делегации за важни мисии от национално значение. Няма друга опция в закона и нормативните документи, които уреждат дейността на правителствения авиоотряд.

В този смисъл обяснението, дадено от министър на транспорта Ивайло Московски за тази странна мисия на правителствения самолет, е кухо и подвеждащо. Признавайки, че футболният отбор, в който играе и премиерът Бойко Борисов, наистина е летял с правителствения самолет до Варна за приятелски мач, той скромно обяснява, че не бил ощетен държавния бюджет. Не обяснява обаче въз основа на какви правомощия и въз основа на какви нормативни документи се е състоял този полет, кой е разпоредил той да бъде осъществен и кой е дал разпореждане за него.

Извън горещата любов към футбола обяснението е едно единствено: полетът бил платен. От етрополския клуб, чийто почетен президент е небезизвестният депутат от ГЕРБ Емил Димитров. Да, да – същият този лобист за промените в Закона за горите, заради които се състояха протестите в София. Двадесет хиляди лева били броили етрополците, за да прелетят до Варна. Машаллах!

Имали бол пари – платили. Само дето са платили за една изцяло незаконна услуга. Няма законов текст, който да позволява да бъде наеман правителствения самолет. Никой – бил той и министър-председателя на България – не може да задължава правителственият авиоотряд 28 да осъществява такива полети. Не само защото тези пилоти носят твърде висока отговорност, несъвместима с това да реализират всякакви други полети освен регламентираните. Но и защото самото наличие на подобни прецеденти накърнява достойнството на изпълнителната власт – и говори не за демократични правила, а за разхайтена авторитарност.

Според българският министър-председател обаче – който носи цялата отговорност за изпълнителната власт (включително и за запазване на нейнота достойнство, както и за сериозността на нейните решения) – тези функции на авиоотряд 28 се напълно в реда на нещата. Нещо повече – те не са прецедент, а постоянна практика. Която всъщност превръща правителствения самолет в нещо като футболно такси


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional