Свободата днес и тук 23 Септември 2021  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Красен Станчев: За "Белене" явно има други идеи

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Красен Станчев


Красен Станчев е икономист и председател на УС на Института за пазарна икономика (ИПИ), който е правил анализи на проекта за АЕЦ "Белене" и има становище защо ядрената централа няма смисъл да се строи. Самият Красен Станчев е автор на много публикации по темата. "Дневник" потърси  коментара му за днешното обявяване на интерес към проекта от представения като американски "Глобал пауър консорциум":

Изненадващо е, че отново се мисли за преповтаряне на упражнението АЕЦ "Белене" без да има смисъл и нужда от инвестицията. Всички анализи до този момент (на ИПИ, на консултанта HSBC и ИЕМ) показаха, че в проекта няма бизнес поради цената на тока от такава централа и очевидно има други интереси.

Явно има и други идеи, а не да се печели от класически производство и продажба на електричество. Какво е важно да се отбележи около опита за рестартиране:


- Възможно е да се договаря, че компанията-инвеститор няма да строи прилежащата инфраструктура и някои мощности, както и няма да отговаря за обработеното ядрено гориво. При такъв вариант от общата сметка за инвестицията в ядрената централа биха отпаднали около 4.2 млрд. евро и тогава теоретично след 10-15 години и ако цената на тока расте (това се случва и в момента, но влияят и други фактори) компанията може да излезе на break-even (т.нар. излизане на нула - бел.ред.)

- Днешният ход може да се разглежда като следствие от вземането на решение за продължаване на проекта за седми реактор в АЕЦ "Козлодуй" без проверка на сметките, на баланса, на нуждата от нови мощности. Въпреки, че всички анализи показват, че до 2025г., и дори до 2030г. такава инвестиция не е необходима.

- Не се мисли и не се коментират и реактивния и други рискове, ако отработеното ядрено гориво се съхранява в България.

- Може би през представянето на нов-кандидат инвеститор се търсят допълнителни частни поръчки и проекти от държавата за фирмите-посредници.

- Може да се търси допълнителна възможност за решаване на проблемите, възникнали в спора за неустойските между българската и руската страна.

Важно е да се отбележи, че когато проектът е частен ще е много по-трудно да се следи и какво се получава като поръчки по него и как се развива, така би било по-лесно да се пробутат същите играчи и доставчици, а също и да се завоалират скрити субсидии за проекта от Руската федерация.

Но каквито и калкулации да се правят, проектът "Белене" изглежда непродаваем при нормални правила на пазара.

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional