Свободата днес и тук 24 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Адвокат Михаил Екимджиев: Казусът "Мишо Шамара" е архаична проява на мракобесна цензура

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.dnevnik.bg

 
Досъдебното производство срещу рапъра Мишо Шамара, образувано по чл.108, ал. 2 от Наказателния кодекс: "който по какъвто и да е начин опетни герба, знамето или химна на Република България, се наказва с лишаване от свобода до две години или с глоба до три хиляди лева, от два дни стана водеща медийна тема, а отношение по нея взеха премиерът Бойко Борисов, предшественикът му Сергей Станишев, главният прокурор Борис Велчев и негови колеги, политици, медийни експерти.

Публикуваме коментарът на адвокат Михаил Екимджиев по случая. Четете повече по темата по-късно на dnevnik.bg и в съботния брой на вестник "Капитал"

Явно прокурорите ни скучаят или тоталитарните им рефлекси са реанимирани от "колегите" в Москва, които вкараха в затвора момичетата от "Pussy riot." Прокурорската скука е лесно обяснима. Имаме най-много прокурори спрямо броя на населението в Европейския съюз. Тяхната луксозна издръжка, въпреки кризата, ежегодно расте. Никой обаче не предлага редуциране на бройката, нито търсене на лична отговорност за прокурорските гафове.

След серията провали по т.нар. "знакови дела", Прокуратурата се реваншира пред публиката,
шамаросвайки с Наказателния кодекс Мишо Шамара.Тази

комична активност

много напомня на невротичните акции на пловдивския митрополит Николай. След моралния погром, който Българската православна църква нанесе в душите на вярващите с агентурното минало на архиереите, с разкола и "архонтите", митрополитът започна поголовно да анатемосва театрални постановки, Мадона, Лейди Гага, мъжете и жените, които се обичат и отглеждат децата си без граждански брак, сурогатното майчинство...

По същата "логика", щом вече никой не вярва, че Прокуратурата иска и може да се справи с престъпността, тя намира повод да ни напомня за себе си.

Песента на Мишо Шамара е артистичен акт, за който са присъщи символика и иносказателност, явно недостъпни за наблюдаващия обвинител. Нещо повече, всяка артистична изява попада в защитено от Конституцията и от Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи право на изразяване на мнение. Свободното изразяване и разпространяване на слово и идеи, на възгледи и мнения е ценностен фундамент на демократичното общество. Даже парламентарното управление, осъществявано чрез участието на граждани в политически партии, е проява на същото право - плурализъм на идеи и концепции за управлението на държавата. Ето защо, Конституцията и Конвенцията бранят не само традиционно възприетите и неутрални възгледи и прояви, но и такива, които провокират и дори скандализират.

Поради спецификите на изразните средства в различните изкуства,

в артистичните произведения свободата на изразяване е най-широка

Правовата държава неотклонно брани тази ценност. Неслучайно преди две години датското правителство не спря публикациите и не санкционира издателите на вестник, в който бяха изобразени безобидни карикатури на пророка Мохамед въпреки вълната от протести, заплахите и скъсването на дипломатическите отношения с арабски държави. По същата причина американските власти не разследват и не наказват авторите на нескопосания филм "Невинността на мюсюлманите", който провокира кървави ексцесии и атаки срещу американски мисии в арабския свят.

На този фон войнстващото прокурорско невежество в казуса на Мишо Шамара е архаична проява на мракобесна цензура, типична за тоталитарната държава. Текстът на рапъра, въпреки визуалната експресивност на "червеното", едва ли може да "опетни" националния флаг. За сметка на това, явното преиграване на прокурори-талибани, които издържаме, за да бранят правата ни, доубива чувството ни за държавност и върховенство на закона.

Казусът отново фокусира липсата на механизми за търсене на персонална отговорност на магистрати даже тогава, когато откровено газят Конституцията

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional