Свободата днес и тук 23 Септември 2021  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Икономист: Хаосът с АЕЦ "Белене" ще продължи

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://kafene.net

Председателят на управителния съвет на Института за пазарна икономика и ръководител на екипа, който следеше и анализираше проекта за АЕЦ "Белене", Красен Станчев прогнозира, че хаосът със строителството на централата ще подължи.

 

Пред БНР той заяви, че поставените 7 изисквания към проявилия внезапен интерес инвеститор "Глобал Пауър Консорциум" са доста противоречиви, а някои и неизпълними.


"Тогава за какво става дума? Става дума за хаос, който се отразява много зле на съществуващите мощности и възможности на българската енергетика. Хаосът ще продължава, но в крайна сметка ще се окаже, че това не е подходящият инвеститор, защото няма никакви референции за опит", обясни Станчев.

 

Според него случващото се показва, че правителството просто бяга от отговорност. Очевидно е, че преди седмица мнозинството в парламента се гласеше да състави комисия, която да разследва поръчките и договора за АЕЦ "Белене", сега изведнъж министърът на икономиката води някакви хора в Народното събрание, подчерта икономистът. Той напомни, че до момента има четири анализа, които доказват че проектът е безсмислен от икономическа гледна точка.

 

"Десет минути в интернет са достатъчни, за да се разбере, че така нареченият "кандидат-купувач" няма някакъв опит в тази област. Защо трябва да се водят преговори с такъв кандидат, не ми е много ясно, при положение, че не е свършена домашната работа на правителството – да оцени енергийния баланс, да види дали има нужда и да прецени дали да се строят ядрени мощности", каза Станчев.

 

Лидерът на ДСБ Иван Костов коментира пред bTV, че интригата около появилите се инвеститори само ще доведе до скриване на документите за злоупотреби по проекта и до изгонване на евентуалните инвеститори за 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй".


По думите му представеният като американски инвеститор може да се окаже непознат на американците и това, което се случва в момента, е шега с България, като това са посочили конгресмени и сенатори в САЩ, с които са се свързали от партията му. Според бившия премиер най-разумно ще е да се попита Департамента по енергетика на САЩ дали е готов да даде становище за този инвеститор. Kafene.net


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional