Свободата днес и тук 16 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Обединението на Германия е можело да стане 30 години по-рано?

« назад   Изпечатай   Изпрати на приятел   
http://www.dw.de

През 60-те години Западна Германия е била готова да "откупи" Източна Германия от Съветския съюз. Ако планът не е проработил, то е и защото е срещнал твърдата съпротива на Вашингтон.

Неравностойни братя?

От създаването си до днес Федерална република Германия е имала общо 8 канцлера. Само един от тях обаче с право е наричан "канцлер на Обединението" - Хелмут Кол. Това можеше и да е по-различно, ако беше успял планът на неговия предшественик от средата на 60-те години Лудвиг Ерхард.

По информация на списание "Шпигел" той е възнамерявал да осъществи обединението на двете германски държави чрез милиардни плащания на тогавашния Съветски съюз. Това става ясно от засекретни  досега документи на американското ЦРУ и на външното министерство във Вашингтон.

 

Канцлерът Ерхард

 

Планът "Ерхард"

Американците са били посветени в намеренията на тогавашната Западна Германия в качеството си на потенциални посредници между Бон и Москва. Планът "Ерхард" предвиждал, Западна Германия да плаща по 2,5 млрд. долара годишно на Съветския съюз в продължение на 10 години. Общата сума възлизала на 100 млрд. дойче марки.

За този план шефът на канцеларията на Ерхард - Лудгер Вещрик е уведомил американския посланик в Бон Джордж МакГи. Американската дипломация обаче е определила "неприличното предложение" към Москва като недобре обмислено, преди да го класифицира като нереалистично и почти без шансове да успее.

Посланик МакГи дори е записал в депешите си до Вашингтон, че идеята граничела с "откровена политическа наивност", научаваме още от засекретените данни около тази история. Не става ясно, дали Москва също е била посветена в този план за "откупуването" на ГДР, нито каква би била реакцията на Съветския съюз, защото планът е катастрофирал поради съпротивата на Вашингтон. Така Обединението на Германия е трябвало да почака още дълги години.

Две неравностойни Германии

Обединението става факт на 3 октомври 1990 година. Този понеделник се навършват 21 години от това паметно събитие, което събира в едно цяло две твърде различни германски държави. Ето някои факти за тях в сравнителен план от преди Обединението:

 

Западняк и Източногерманец

 

ФРГ / ГДР

- територия: 248 714 кв.км / 108 333 кв.км;

- административно деление: 11 федерални провинции / 5 източни провинции днес (бивши 15 окръга);

- население (1959): 50.9 млн. / 18.4 млн.;

- население (1990): 62.3 млн. / 16.4 млн.;

- от тях живеещи в големите градове (1990): 33.4% / 27.2 %;

- БВП на глава от населението (1990): 18 300 долара / 12 600 долара;

- трудещи се: 27.8 млн. / 8.8 млн.;

- средна нетна заплата (1985):  3 745 дойче марки / 1 746 ГДР-марки;

- средно работно време за покупка на кола (1985): 4 месеца / 25 месеца;

- домакинства с цветен телевизор (1989): 96% / 57%


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional